Rychle / jednoduše / zdravě

Pikantní polévka z cukety a sladkých brambor s čerstvým zázvorem

Rychlá a na přípravu snadná polévka. Hřejivá a přirozeně hustá. Kousek čerstvého zázvoru jí dodá šmrnc a pikantní nádech. Křupavá okořeněná semínka ji nejen nutričně obohatí, ale i chuťově doladí.
Batáty recept

 Ingredience

  • cca 450 g batátů
  • cca 450 g středních cuket (asi 2 menší cukety)
  • 1 litr vývaru
  • 1 lžíce na drobno posekaného oloupaného čerstvého zázvoru
  • Malý šálek smetany nebo kokosového mléka na zjemnění (smetana může být tradiční nebo rostlinná)
  • Sůl, pepř, kurkuma, pro více orientální chuť koření Garam masala
  • Dýňová nebo slunečnicová semínka na ozdobení
  • Smetanový bílý jogurt k podávání

 Postup

  1. Batáty oškrábu a nakrájím na menší kousky. Cuketu omyju, odkrojím tvrdší konce a včetně slupky nakrájím na kousky. Zaliju vývarem, dle potřeby osolím, opepřím a vařím na mírném stupni pod pokličkou do změknutí batátů. Asi 15 minut.
  2. V průběhu vaření zeleniny vezmu kousek čerstvého zázvoru, slupku oškrábu lžičkou a nakrájím ho na drobno. Asi lžíci takto pokrájeného zázvoru přidám do hrnce zhruba v polovině varu.
  3. Obsah hrnce rozmixuji do hladka. Lze tyčovým mixérem, efektivnější je použít stolní mixér. Dle velikosti nádoby lze obsah rozmixovat "na jeden zátah", v případě menšího mixéru je lepší mixovat na dvakrát.
  4. Rozmixovaný obsah zjemním preferovanou smetanou, pokud chci více oerientální nádech polévky, doladím ještě troškou koření Garam masala, případně Curry nebo jen kurkumou.
  5. Na pánvi na sucho pozvolna opražím dýňová nebo slunečnicová semínka. Dýňová se začnou nafukovat, slunečnicová začnou zlátnout. Je třeba hlídat, při nepozornosti se mohou rychle zbytečně spálit.
  6. Na talíři polévku doladím lžící jogurtu a lžící křupavých semínek a troškou nasekané zeleně, která je k dispozici. Ideální by byl koriandr nebo řeřicha. Hotovo!

 TIPY

  • Nejsnadnější způsob, jak oloupat zázvor, je použít klasickou malou kovovou lžičku a slupku jednoduše oškrábrat. Zázvor bývá různě hrbolatý a lžička si s tím bravurně poradí.👍

  • Pro obměnu lze semínka do polévky připravit ochucená. Semínka v misce zakápnu troškou oleje, jemně posypu např. kari kořením a na velmi mírném stupni opeču do křupava nebo do zlatova.

☝️Máte batátů více a přemýšlíte, co s nimi? Doporučuji vyzkoušet cizrnové kari s batáty a baby špenátem.

Ať se vám recepty povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Batátová polévka

Horkou polévku perfektně doladí lžíce krémového jogurtu a opražená semínka. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?