Rychle / jednoduše / zdravě

Sušenky bez cukru ze 3 ingrediencí

K upečení zdravých celozrnných domácích sušenek vám mohou stačit pouze 3 ingredience. Obejdete se bez cukru, bez másla, bez bílé mouky a přesto se dočkáte voňavých sladkých sušenek.
Sušenky slazené datlemi

Tento recept jsem vymyslela, když jsem chtěla dětem upéct sušenky, ale cílem bylo obejít se tentokrát bez cukru.

Rozhodla jsem se použít vlašské ořechy, které dodají sušenkám kromě tuku i lahodnou chuť, dále datlovou pastu, která přirozeně osladí, dodá vlákninu a drží těsto pohromadě, a místo mouky namleté ovesné vločky, které jsou kvalitním zdrojem sacharidů a biologicky aktivních látek.

Budete potřebovat

  • 100 g namletých vlašských ořechů
  • 120 g datlové pasty
  • 50 g namletých ovesných vloček

Postup

  1. Vlašské ořechy rozemelte v robotu na jemno.
  2. To samé udělejte s jemnými ovesnými vločkami. Pokud máte ovesnou mouku, můžete použít tu. Nebo jinou.
  3. Datlovou pastu můžete koupit jako hotový produkt, který je praktický k okamžitému použití. Pastu si ale můžete vyrobit i z datlí tak, že je s trochou vody rozmixujete na pastu.
  4. Vypracujte rukama kompaktní těsto. Nechte ho chvíli odpočinout a pak už jen tvarujte kuličky, které dávejte na plech. Ruce si můžete naolejovat.
  5. Každou kuličku pak rozplácněte do tvaru sušenky. Jde to prsty, skleničkou, já jsem to dělala paličkou na maso.
  6. Pečte na 180 stupňů asi 10 až 12 minut. Hlídejte! :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Sušenky z ovesných vloček

Datlová pasta, rozmixované ovesné vločky a rozemleté vlašské ořechy. Nic víc :)

 
Bio sušenky

A jak to všechno krásně drží dohromady. Těsto nechte chvíli odležet, celkově se s ním pracuje perfektně.

 
Sušenky bez cukru

Z těsta uždibujte rukama kousky a tvarujte kuličky. Mně jich vyšlo 15.

 
Datlová pasta recept

Každou kuličku pak nějakým způsobem rozplácněte. Já jsem to dělala tou plochou nečteverečkovanou částí paličky na maso :))

 
Sušenky z ovesných vloček

Nebudeme si nic nalhávat. Prostě jsem je v té troubě nechala o 2 minuty déle, než to chtělo. Pečte je na 180 stupňů, nastavte 10 minut a pak jen mrkněte, zda ještě minutku či dvě potřebují.

 
Ovesné vločky sušenky

Pekla jsem je pro děti, ale ocení je i dospělí. Ať už jako něco malého ke kávičce nebo s bílým jogurtem ke svačině. Nejlepší testeři jsou ale děti. Když jim to nechutná, nebo je to málo sladké, tak to prostě nejí. A ony to jedly :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Hana
Výborné, jen se po nich zaprášilo :-)
Jitu
pres dodrzeni pomeru surovin mi nevzniklo testo, ale drobenka (podezrivam pastu, ktera byla pomerne tuha a hutna), tak jsem zaimprovizovala a pridala male vajicko od perlicky a vysledek je super, susenky jsou fakt vyborne a urcite je upecu znova ;-)
AynVon
Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?