Rychle / jednoduše / zdravě

Guláš - jemnější varianta vhodná i pro děti

Varianta na klasický hovězí guláš, která je o něco zdravější a je vhodná i pro děti.
Guláš zdravěji

Po sérii bezmasých receptů jsem v obchodě sáhla po pěkném kousku čerstvého hovězího masa a rozhodla jsem se z něj vyrobit guláš, který by byl vhodný i pro děti (tedy bez obrovské hromady připečené cibule, výrazného česnekového nádechu, případné mastnoty apod.)Rovnou přiznávám, že já maso nemusím, takže se v něm extra nevyznám. Docílit ovšem měkkého a jemného masa v guláši nebude jen o kuchařském umu, ale i o kvalitě či typu masa a způsobu vaření ( papiňák versus pomalý hrnec apod.)To je naprosto vše, co si o hovězím dovolím napsat ;-)

Budete potřebovat

(cca 4 porce)

  • 500g hovězího masa vhodného na guláš (já jsem koupila hovězí zadní, asi to maso pak není ale měkké, jak by mělo...)
  • Trochu oleje
  • 1 cibuli
  • 1 velkou červenou papriku nebo kapii
  • 1 velké rajče (popř.rajčatové pyré)
  • 1 velkou bramboru na zahuštění
  • Koření – sladkou papriku, drcený kmín, majoránku, sůl, případně na dochucení biobujón.
  • Trocha mouky na doladění hustoty (možná nebude potřeba).

Postup

  1. Cibuli nakrájejte a osmahněte na oleji.
  2. Maso nakrájejte na kostičky a orestujte na cibulovém základu.
  3. Těsně před zalitím vodou okořeňte sladkou paprikou, drceným kmínem, solí, popř. Biobujónem či Solčankou.
  4. Když je maso orestované, zalijte ho vodou tak, aby bylo ponořené a mohlo se dusit.
  5. Zhruba v polovině varu přidejte nakrájené rajče (nebo trochu rajčatového pyré), papriku a na jemno nastrouhanou bramboru.
  6. Duste do změknutí masa. Já jsem guláš připravovala v papiňáku (asi 55 minut) a nechtělo se mi ho pak v polovině varu otvírat, tak jsem tam rajče, papriku a nastrouhanou bramboru dala rovnou...

Jako přílohu můžete použít třeba tarhoňu nebo domácí knedlík

Někdo má rád více masa, někdo zas více omáčky, proto si výslednou hustotu sami dolaďte. Pokud jste guláš více zalili a omáčka není dostatečně hustá, tak ji jednoduše na závěr dohusťete trochou mouky rozmíchané ve vodě. Když byste chtěli mouku zcela vynechat, dá se guláš zahustit třeba rozmixovanými jáhlovými vločkami (moje oblíbená varianta). Klasický guláš ve vlastně přirozeně zahuštěný velkým množstvím cibule, tu zde, alespoň částečně, nahradí ta nastrouhaná brambora ...

Dobrou chuť!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
Dnes jsem uvařila v tlakáči a guláš se povedl. Ani nebylo potřeba přidávat bujón, koření pro dobrý šmak úplně stačilo. Brambora a rajčatový protlak krásně guláš zahustily. Tarhoňu jsem použila jako přílohu poprvé a byla jsem příjemně překvapená, jak je chutná a k tomuto guláši se výborně hodí. Mrňous i manžel si pochutnávali :)
Eva
Dobrý den, pro jak staré děti je podle Vás vhodné, prosím? Může být od 1 roku? Děkuji.
Mika
Zahustila jsem cuketou a mrkvi. Brambory jako priloha. Vyborne.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?