Rychle / jednoduše / zdravě

Rajčatové risotto s parmezánem

Jak málo stačí k talíři plnému voňavého a krémového risotta v italském duchu. Jednoduchý a jasně daný postup přípravy zajistí, že je risotto vláčné, ale né rozvařené. Kombinace čerstvých rajčat, parmezánu a česneku je vynikající.
Rajčata rizoto

Rýži s rajčaty jsem dříve dávala do kombinace při přípravě rýže z trouby, která je zajímavou přílohou v rámci mexické kuchyně.

Z rýže a rajčat ale můžeme velmi snadno vytvořit jednoduché osvědčené jídlo italské kuchyně "Risotto al pomodoro". Aby byl výsledek takový, jaký má být, je třeba dodržet alespoň tato 3 pravidla.

✔️Vhodný typ rýže na risotto (kulatozrnná, arborio).
✔️Postupné přidávání vývaru po naběračkách/hrnkách pokaždé, když se tekutina vstřebá.
✔️Použít vyzrálý tvrdý sýr parmezánového typu. Rozpustí se a vytvoří příjemně krémovou konzistenci. Náhražka v podobě Eidamu či Goudy nefunguje.🙂

 Ingredience

  • 1 hrnek rýže vhodné na risotto (buď má na obalu napsáno přímo risotto, nebo arborio nebo je kulatozrnná)
  • 1 litr vývaru
  • 4 až 5 rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • 50 g parmezánu nebo podobného vyzrálého sýra (Grana padano, Gran Moravia atd.)
  • Čerstvé zelené bylinky dle chuti a sezóny (typově se nejvíce hodí italské)

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, česnek také na drobno. Čerstvá rajčata omyju, překrojím a projedu párkrát v sekáčku, aby byly na jemno nebo rozmixované.
  2. Cibuli orestuji na tuku až zesklovatí, přidám rýži a také ji krátce orestuji tak, aby se každé zrnko lehce zatáhlo. Stačí pár minut.
  3. Přidám česnek, krátce promíchám, jen ho nechám rozvonět. Ihned vliju posekaná čerstvá rajčata a 1 hrnek vývaru. Nechám pozvolna vařit bez míchání, dokud se tekutina nevstřebá do rýže.
  4. Přidám další hrnek vývaru, promíchám a zase nechám rýži pozvolna vstřebávat tekutinu. Takto pokračuji do vypotřebovaní vývaru.
  5. Odstavím ze zdroje tepla a vmíchám na jemno nastrouhaný tvrdý vyzrálý sýr, který risotto krásně zjemní.
  6. Do hlubokého talíře dám porci risotta a ozdobím ho hoblinkami sýra, zelenými bylinkami a zakápnu kvalitním panenským olivovým olejem. Já si dávám ještě čerstvý pepř.🙂Hotovo!

☝️Když nemáte nebo nejsou zrovna čerstvá rajčata, ale máte deci bílého vína, doporučuji vyzkoušet krémové risotto s parmezánem.🙂

Ať se vám risotto povede!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Risotto al pomodoro

Rýži nejdříve krátce orestuji, přidám rajčata a 1 hrnek vývaru. Tekutinu přidávám postupně tak, jak se to běžně dělá u přípravy italského risotta...

 
Rajčata recept
 
Rizoto s rajčaty

Pánev dám pryč z plotny a vmíchám parmezán. Ten se rozpustí a zajistí příjemně krémovou konzistenci a výraznou chuť.

 
čerstvá rajčata rýže recept

Risotto podávám tradičně v hlubokém talíři. Dozdobím sýrem, bylinkami a olivovým olejem. Na této fotce mi s olivovým olejem trošku ujela ruka.🙂

 
Risoto pomodoro
 
Rajčatové risotto s parmezánem

Tak jednoduché, z pár ingrediencí...Mňam!🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?