Rychle / jednoduše / zdravě

Výborné tenké těsto na domácí pizzu

Vyzkoušené těsto na domácí pizzu + skvělá domácí omáčka
Domácí pizza

Pizza je pro mnoho lidí atraktivním jídlem. Obzvláště pak pro děti. Ať už nám však reklamy v televizi hlásají cokoliv o úžasných pizzách, které jen stačí vytáhnout z mrazáku, jedná se o artikl, kterému je lepší se rozhodně vyhnout. V mnoha případech se jedná o placku narvanou aditivy na oko nazdobenou "čímsi", co jako sýr a šunka jen vypadá. V případě mražené pizzy je tedy více než nutné nenechat se ošálit lákavou fotkou na víku, ale otočit krabici a přečíst si složení. Nejlepším a zároveň nejlevnějším řešením je připravit si pizzu doma, a to včetně těsta. Nic na tom není. Takto ji dělám už roky. Vím, co v ní je a každému členovi rodiny ji můžete nazdobit podle chuti. Děti mohou na placku roztírat omáčku, zdobit šunkou, zeleninou, nemají na tom co zkazit a z výsledku se pak těší o to víc :)

Budete potřebovat

množství na 2 plechy pizzy

  • 0,5kg hladké mouky (nejlépe typu 0 nebo 00 či 00 extra)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku soli
  • ¾ balíčku čerstvých kvasnic (droždí)
  • 2,5 dcl vlažné vody

Postup

  1. Do velké mísy prosyjte půl kila hladké mouky, nejlépe tu, která je vhodná na přípravu pizzy, tedy typ 00.
  2. Do hrnku si rozdrobte ¾ balíčku čerstvých kvasnic a zalijte částí vlažné vody, kterou máte připravenou (Z 2,5 dcl připravené vlažné vody na pizzu odeberete pár lžic na rozmíchání kvasnic)
  3. Uprostřed mouky udělejte důlek a vlijte do něj vzniklou kvasnicovou kašičku.
  4. Za pár minut se kvásek zaktivuje. Pak přidejte všechny ostatní ingredience jako sůl, olivový olej a zbytek vody a zpracujte v hladký kompaktní bochánek. Těsto je možné nechat si zpracovat v pekárně nebo v robotu. Pokud těsto děláte poprvé, tak se nelekněte toho, že bude celkem tuhé, kynutím „změkne“.
  5. Bochánek nechte v míse kynout pod utěrkou nejméně hodinu. Těsto by mělo mít vhodné podmínky pro kynutí, tedy žádný chlad, pokud jste se tedy rozhodli dělat pizzu v zimě a zrovna vám vypli topení, můžete těstu odspodu pomoci třeba druhou mísou s trochou teplé vody … Podle tradičních receptur platí, že čím déle těsto kyne, tím lépe. Ta hodina, to je nutné minimum.
  6. Vykynuté těsto rozdělte na dva bochánky, pokud by se lepilo, dle potřeby podsypte trochou mouky. Když máte čas, nechte i tyto bochánky ještě dále kynout a „zrát“.
  7. Než se pustíte do přípravy pizzy samotné, nezapomeňte rozpálit troubu na maximum. Zkrátka to napalte „co to dá“. Pizza potřebuje pořádnej hic. Některé moderní trouby dokonce mají i program na pizzu.
  8. Těsto rozválejte na tenkou placku, asi 5mm. Správnou konzistenci těsta poznáte tak, že se netrhá, můžete ho držet před sebou, nad hlavou, různě vytahovat a ono prostě drží :) 1 bochánek akorát vystačí na jednu tenkou pizzu na klasický velký plech.
  9. Placku přendejte na plech ( mně vyhovuje dávat pod pizzu pečicí papír), namažte oblíbenou omáčkou (nejlépe domácí výroby) a obložte dle chuti.
  10. Před pečením pizzu ještě zakápněte olivovým olejem. Alespoň tak to dělal Emanuele Ridi (s Italem v kuchyni) a chuťově to má rozhodně svůj význam ;)
  11. Pečte v předem rozpálené troubě na nejvyšší stupeň po dobu asi 7 minut. 1. Poznáte podle okrajů, že je pizza hotová. Každá trouba zkrátka jinak "žhne", tak ten čas berte s rezervou ...

Domácí omáčka na pizzu

Na olivovém oleji orestuji cibuli, trochu kořenové zeleniny a ještě stroužek česneku. Pak hned přidám plechovku kvalitních krájených rajčat. Směs takto nechám provařit nejlépe půl hodiny, aby se vyvařila voda. Ke konci dochutím třeba bazalkou a ještě trochu dosladím, aby omáčka nebyla kyselá. Pak vše rozmixuji tyčovým mixérem.

Příprava domácí pizzy je opravdu jednoduchou záležitostí. Stačí jednou otestovat, jak dlouho ji péct a více není potřeba řešit.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Těsto na pizzu
Omáčku na pizzu si lze jednoduše připavit doma. Nejlepší je připravit si jí větší množství do sklenic a pak používat dle potřeby na pizzu či těstoviny.
 
Těsto na pizzu
Těsto na pizzu pokaždé bez problémů vykyne.
 
Těsto na pizzu
Množství z půl kila mouky vystačí na 2 velké pizzy. Bochánek lze rozválet na tenkou placku, popřípadě rukama vytahat do požadovaného tvaru. Správné těsto drží a netrhá se ...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?