Rychle / jednoduše / zdravě

Tohle všechno je potřeba s sebou pod stan?

Prázdniny v plném proudu a jeden z mých plánů je vyrazit s dětmi pod stan. Jelikož ale nemám se stanováním bohaté zkušenosti, rozhodla jsem se požádat vás o rady, co si rozhodně vzít s sebou. Víc hlav víc ví a věřím, že níže uvedený seznam může být inspirací. Rozhodně není definitivním kontrolním seznamem. Ten si musíte sepsat sami a poctivě odškrtat, než zvednete kotvy. Je totiž velmi snadné na něco zapomenout a zrovna nějaká na první pohled maličkost může ovlivnit celé dobrodružství.

Podle toho co jsem já pochopila, tak jet pod stan znamená zabalit a přemístit téměř celou domácnost, včetně části půdy, sklepa, garáže a kůlny. Ono to nejdřív vypadá docela nenápadně, ale rozhodně to není žádná sranda. Nemusím být Einstein, abych si nespočítala, že do normálního auta se tohle všechno nikdy nemůže vejít. Pokud tedy chcete jet pod stan, je potřeba v první řadě sehnat dodávku. Lépe kamion.

Zde je seznam věcí, které dle vašich zkušeností považujete za důležité.

Jako první by na vašem seznamu neměl chybět stan. Když jedete pod stan, je dobré si ho vzít. Určitě je také dobré předem vědět, jaký stan si s sebou vlastně berete a zkusit si ho předem složit. Pokud byste si od příbuzných půjčili starou dobrou klasiku, vemte si rovnou 1 den volna navíc na jeho složení.

Než přejdu k dalším důležitým věcem, tak zásadní je nezapomenout na KPZ. Je to krabička poslední záchrany, tzv. kápézetka, která může majiteli pomoci ve svízelných situacích. Kápézetku lze pojmout tradičně "Foglarovsky", pokud byste kempovali v divočině, může se hodit její sofistikovanější varianta zvaná “kápézetka pro přežití”. Pro běžné stanování s rodinou v kempu lze ovšem předpokládat, že se nedostanete do situace, kdy byste potřebovali lupu, mosazný drát, vatu napuštěnou vazelínou, prostředek na desinfekci vody či rybářský háček a vlasec :) Praktické je tedy vytvořit si vlastní kápézetku do větší krabičky, kterou poslepu najdete, i kdyby vás o půlnoci vzbudili a kde nebudou chybět věci jako zápalky, baterka, náplast apod.

Co dál by se mohlo hodit?

Baterka, nůž, prkýnko, repelent, sušené maso, tenká čepice, teplé ponožky, spacáky, deka navíc, polštářek, vlhčené ubrousky, toaleťák, nožík s vývrtkou, náhradní vývrtku, víno, tu vývrtku pro jistotu víckrát. Camping židle a stolek, plastové sáčky, deštník i pláštěnku, termoprádlo, plechový hrnek, šitíčko, špendlíky, kolíčky, dezinfekci, krém na opalování, gumové pantofle na pobíhání okolo stanu, klobouk proti slunci, hrnec “pečenka, který umí upéct bez elektriky i buchtu, plynový vařič, slivovice.

Pak se mi líbil nápad s přepravkami. Než mít věci naházené všude možně, tak mít v jedné přepravce jídlo, v druhé nádobí, příbory, hrnce a v třetí drogerii, prášek na praní a podobné věci. Přepravky se dají na sebe a vše je přehledné.

Další věci, které jsem našla ve vašich komentářích pak byly rychovarná konvice, kontaktní gril, svíčky, pytle na odpadky, šňůra na prádlo, mýdlo Jelen, lampa na večerní svícení. Čelovka, polštářky, pyžamo, budík, kolíčky, kolíčky, kolíčky, baterka, baterka, baterka. Náramky se jmény dětí a telefonem, kdyby se zatoulaly, dále špunty do uší, pevný nervy, škrabka a malé struhadlo, sekerka a pila na dřevo, kanystr na vodu, smetáček a lopatka, hadr, ještě jeden hadr, hrnec, holinky, parťáka, co vás večer zahřeje a ráno udělá snídani, karty, psa (hřeje a hlídá), nafukovací matrace, karimatka, ešus, Májku, grilovací brikety, kůru z břízy, Jar, ledvinový pás, vějíř.

Jak na VIP stanování?

Kromě praktických věcí lze pak seznam navýšit o VIP položky, pokud někde budete déle a chcete si to kolem stanu udělat hezké. Na vlastní oči jsem viděla, že si lidi kolem stanu udělali takové pódium s kobercem, postavili malý plůtek a na něj dali květináče s begóniema, připojili satelit a své stanovací místo si ohraničili nataženými vánočními žárovičkami. Musím říct, že to vypadalo opravdu slavnostně. Pokud se tedy nechcete pod stanem cítit průměrně, sáhněte před odjezdem do krabice s vánočními světýlky. Nejlepší jsou samozřejmě ty blikající :)))))))

Ten seznam by mohl pokračovat dál a dál. Jedna věc mě ale překvapila. Nikdo z vás nezmínil kondomy. Asi chápu proč. Pokud budu mít ve stanu zleva jedno děcko, zprava druhé děcko, na hlavu si navléknu tenkou čepici a kolem beder ledvinový pás, natáhnu termoprádlo a teplé vlněné ponožky a k tomu všemu budu natřená repelentem, tak je to ta nejjistější antikoncepce.

Kamila

Jak to vidíte vy? Chcete k článku něco dodat? Můžete napsat komentář.
 Chcete k článku něco dodat? Chcete se na něco zeptat?