Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá maková bábovka s kefírem

Pokud máte rádi mák, určitě si pochutnáte na této bábovce, která krásně voní a není suchá.
Zdravá bábovka

Recept na tuto bábovku vznikl náhodou, když jsem zjistila, že nemám prášek do pečiva, ale jen do perníku (perníkové koření se s mákem kamarádí) a ze skřínky na mě vypadl mletý mák, který se tak přihlásil o slovo :-) Tento „pokus“ jsem si dovolila nabídnout návštěvě, která následně poprosila o recept, tak jsem ho tedy sepsala ;-) Díky kefíru není bábovka dusivá, což je fajn.

Budete potřebovat

  • 500ml kefírového mléka
  • 200g cukru (já dala tmavý třtinový)
  • 350g polohrubé mouky (já použila 200g celozrnné špaldové a 150g klasické polohrubé)
  • 100g mletého máku
  • 2 vejce
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 prášek do perníku nebo prášek do pečiva+půl lžičky skořice
  • máslo a krupici/hrubou mouku na vysypání bábovkové formy

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem (pokud chcete udělat bábovku méně kaloričtější, můžete polovinu cukru přiměřeně nahradit práškem ze Stevie)
  2. Přidejte všechny ostatní přísady a vymíchejte do hladka.
  3. Formu na bábovku vytřete máslem či jiným tukem, vysypte např. krupicí a vlijte do ní připravené těsto.
  4. Pečte na 165 stupňů 50 minut až 1 hodinu dle zkušeností s vlastní troubou.
  5. Bábovka je hotová, když se těsto nelepí na špejli.

Pokud jste opravdovými fanoušky máku, vyzkoušejte tento výborný extra makový makovec.

Proč použít kefír místo klasického mléka?

Kefír má bezesporu největší hodnotu tepelně neupravený, kdy v něm zůstanou zachovány všechny živiny a živé kultury. Pokud vám nechutná přírodní, zkuste si z něj vyrobit libovolný koktejl s rozmixovaným ovocem a lžičkou sušených pšeničných klíčků. Použití kefíru má ale svůj význam i při pečení. Na rozdíl od mléka se kefír řadí do skupiny zakysaných mléčných výrobků, kterým bychom měli dávat vždy přednost.

Pokud můžete, použijte místo mléka kefír, pokud se to hodí, přidejte do jídla místo 12% smetany zakysanou smetanu. Proč? Zjednodušeně řečeno bakterie kefíru metabolizují mléčný cukr, dělají kefír stravitelnější a díky tomu ho tedy tolerují i lidé, kterým nedělá dobře laktóza.

Snad si na této bábovce pochutnáte, dejte vědět, zda se povedla ;)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá kefírová bábovka
Kefírové mléko a mletý mák- klíčové ingredience této bábovky.
 
Zdravá bábovka se špaldovou moukou
Díky kefíru bábovka nevysychá, takže pokud se u vás doma nesní na posezení, nějakou tu dobu vydrží dobrá ;-)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Vladka K.
Díky za recept a přínosnou informaci! Tuhle jsem pulku kefíru zbytečně vylila, přístě použiju na bábovku ;-)
Janca
Odpoledne jsme dělali,měla úspěch.Chutnala jak manželovi,tak dětem,hlavněse nedrolí a není suchá. Mák milujeme celá rodina. Mletý mák se prodává po 200g a tady potřebuju 100g, takže zbyde ještě na nudle s mákem :D
Eliška
Přiznám se, trochu jsem k receptu měla nedůvěru, jestli to takhle může vůbec nějak fungovat (být dobré)... Nedůvěra byla ještě silnější při přípravě, těsto mi přišlo dost řídké. Chtěla bych tímto všechny podobně nedůvěřivé povzbudit, aby nechali nedůvěru nedůvěrou, protože všechno dopadlo skvěle a bábovka je vážně skvělá. Za recept velké díky! Teď ještě co s těmi 100 g máku, co mi zbývají... Nemáte tip na nějaké nesladké jídlo? :-)
Marcelka
Vyzkoušeno a je moc dobrá! Taková akorát, konzistence super :-)
Martina
Vyzkoušeno... Nachla mě hlavně její rychlá příprava... to je fakt fofr... Krásně se mi i vyklopila a úžasně voní... Mě chutná... uvidíme, co zbytek rodiny :-)
kamila (www.varilamysicka.cz)
Martina: Rychlou přípravu u čehokoliv velice kvituji :-) Je pravda, že tato bábovka voní nádherně. Kefír mám v lednici, mák ve špajzu....jdu ji upéct, tentokrát ji ale zkusím osladit cukrem i stevií, uvidíme :-)
Monyc
Tak tady by se mohly od paní Kamily učit ty nejvybranější pekárny...vláčné, chuťově intenzivní, lehké, zdravé...kefír považuji za geniální nápad.)
Zuzik
Před týdnem jsem upekla tuto bábovku a ještě teď se olizuji :-) výborná a vláčná i několik dní po upečení. Akorát jsem neměla dost kefíru (asi jenom půlku), tak jsem zbytek doplnila bílým jogurtem a mlékem, ale stejně byla luxusní :-)
kamila (varilamysicka)
Zuzik: Poradila jste si krásně! Kefír lze samozřejmě nahradit jogurtem. Někdy, když není mléko, tak není žádný problém do moučníku přidat třeba i jen obyčejnou vodu. Dělám to a vše v pohodě :-)
Jarka
Dobrý den, myslíte, že by šlo místo kefíru použít i podmáslí?
Kamila (varilamysicka)
Jarko, určitě ano ...:-)
Jana
Je vážně výborná, dala jsem do ní podmáslí a všem chutnala. Moc děkuji za prima rychlý recept. Byla to moje bábovková premiéra. Akorát kefírové mléko není totéž co kefír. Doporučuji ochutnat pravý kefír, ten by v buchtě určitě neskončil ;-)
Jája
Výborná bábovka, zmizela hodně rychle,určitě ji upeču zase :) Děkuji za vynikající recepty! :)
Jana
Bábovka je naprosto luxsusní!! Dneska jsem ji zkoušela poprvé a už jí tam je jen zbyteček :) Zítra jedeme ke známým, takže bábovku budu péct zítra znovu :)
Jana
Tuto bábovku už mám taky vyzkoušenou :-) Je opravdu výborná ! Zmizela během jednoho odpoledne a rodina už se ptá ,kdy ji zase upeču :-) Mos děkuji za recept.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?