Rychle / jednoduše / zdravě

Restovaná cuketa - zkuste ji místo přílohy

Občas potřebujeme klasickou přílohu nahradit něčím lehčím. Zkuste restovanou cuketu, která je hotová za pár minut.
Cuketa jako příloha

Občas potřebujeme klasickou přílohu nahradit něčím lehčím. Tento krok je vhodný především v době večeře, kdy bychom namísto klasických jídel měli zařazovat tepelně upravenou zeleninu. Skvělou volbou je naprosto jednoduchý recept, který je hotový do 5 minut – restovaná cuketa. Můžete si ji ochutit dle libosti a pokud ji nebudete zbytečně dlouho upravovat, zůstane krásně křupavá.

Budete potřebovat

  • Cuketu
  • Olivový olej
  • Cibuli nebo jarní cibulku (případně se hodí na plátky pokrájený stroužek česneku)
  • Na dochucení – sůl, případně koření dle chuti (často dávám kari, popř. provensálské koření)

Postup

  1. Cuketu omyjte.
  2. I se slupkou ji podélně rozkrojte, nakrájejte na proužky a pak na kostičky.
  3. Na nepřilnavé pánvi rozpalte olivový olej, pokud chcete, přidejte cibuli a nechte zesklovatět.
  4. Přidejte cuketu a restujte po dobu cca 4 minut.
  5. Cuketa je hned hotová.

Co s restovanou cuketou dál?

  • Můžete ji použít místo klasických příloh (těstoviny, rýže,brambory) ke krůtímu plátku nebo rybímu filetu.
  • Cuketu ještě na pánvi ochuťte kari kořením, na konci přidejte trochu zakysané smetany a smíchejte s těstovinami, popř. ještě s kousky opečeného tofu.
  • Pokud vám takto připravená cuketa přijde málo výrazná, můžete si ji posypat balkánským sýrem.

Proč cuketu neloupat?

Mnoho lidí cuketu automaticky loupe, je to ale zbytečné. Pokud máte domácí cuketu, neloupejte ji v žádném případě. Pokud ji kupujete v obchodě, vždy vybírejte spíše menší plody. Malé plody obsahují více živin a mají výraznější chuť. Slupka cukety je dobře stravitelná a právě ona obsahuje nejvíce živin. Cuketu obecně (nemyslím tento recept) mohou jíst i nejmenší děti jako příkrmy, pokud ale nemáte domácí zdroj cukety, takto malým dětem ji vždy raději oloupejte.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Cuketa
Na obrázku je cuketa restovaná na jarní cibulce po dobu 4 minut, ochucená solí a kari kořením.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Vetyna
Za me velmi dobre, rychle a vazne chutne :) Bezva recept s temi provensalskymi bylinkami!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?