Rychle / jednoduše / zdravě

Perfektní jablečný koláč - křehký a šťavnatý

Koláč, který svojí chutí nikdy nezklame. Jeho obrovskou výhodou je to, že ho lze připravit i zcela bez cukru a zkoušet různé kombinace mouk a stejně bude dobrý. Příprava je jednoduchá.
Křehké těsto recept

Takhle jsem si ho vyladila, takhle jsem s ním spokojená. Bohatá jablečná náplň v kombinaci s jen lehce sladkým křehkým těstem. Zkoušejte různé typy jemně mletých mouk a nechte se pokaždé překvapit skvělým výsledkem. Mně vyhovuje jemná špaldová, někdy dám pšeničnou celozrnnou, jindy kombinaci bio pšeničné hladké a jemně mleté pohankové.

Menší plech, 25 x 33 cm, 12 větších kousků

Budete potřebovat

Na těsto

  • 400 g jemně mleté špaldové mouky (hladká)
  • 250 g másla
  • 50 g jemně mletého přírodního cukru nebo kokosového cukru (3 lžíce)
  • 50 g zakysané smetany (2 vrchovaté lžíce)
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva

Na jablečnou náplň

  • 1 kg na hrubo nastrouhaných jablek (Není to kilo jablek celých jablek, ale opravdu už těch nastrouhaných)
  • 5 lžic obilného sirupu (dávám tento bio rýžový sirup
  • 1 lžíci jemného kukuřičného škrobu
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 2 hrsti rozinek (množství dle chuti)
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 lžičky skořice

Postup

  1. Povolené máslo zpracujte dohromady s moukou a ostatními ingrediencemi do kompaktní hladké hmoty. Lze to udělat ručně nebo pomocí hnětače. Bochánek těsta zabalte do potravinové folie a nechte ztuhnout v lednici. Než budete chtít těsto dát na menší plech nebo do kulaté formy, tak půlku těsta odkrojte a dejte na chvíli do mrazáku. Půjde pak dobře strouhat :)
  2. Připravte si jablečnou náplň. Nastrouhejte na hrubo tolik jablek, abyste jich měli 1 kilo. Nastrouhaná jablka dejte do hrnce, přidejte rozinky, bio vanilkový cukr, k oslazení sirup nebo případně jiné sladidlo, které používáte.
  3. Polovinu těsta vyválejte, dejte na nepřilnavý menší plech a navršte jablečnou náplň.

  4. Nahoru nastrouhejte druhou polovinu ztuhlého těsta a pečte na 190 stupňů asi 35 minut. Dle zkušeností, do zezlátnutí ...

TIPY

  • To, jak jablečnou náplň osladíte záleží samozřejmě na typu jablek a na tom, kolik cukru chcete nebo můžete. Někdo ocení přirozenou chuť moučníku a budou mu k oslazení bohatě stačit rozinky a vanilkový cukr. Já náplň přislazuji obilnými sirupy. Mezi mé favority patří rýžový pro svou neutrální jemnou chuť. Dětem ho dávám i na jáhlovou kaši nebo škubánky s mákem. Teď jsem si zvykla kupovat toto velké rodinné balení, z ekonomického hlediska se vyplatí.

  • Rozinky kupujte chemicky neošetřené. Stačí se podívat na složení! A pokud máte rozinky sířené, tak je před použitím alespoň pomocí sítka propláchněte horkou vodou.

  • Citrónovou šťávu přidávám do jablečné náplně podle typu jablek nebo podle toho, zda mám doma citrón. Když citróny kupuji, tak preferuji BIO. Ty se musí také pečlivě omýt kartáčkem, jejich kůru ale pak ráda používám při pečení nebo si ji nasuším.

  • Kypřící prášek do pečiva kupujte rozhodně v bio kvalitě. Já používám tento bezfosfátový.

Tenhle moučník je sázkou na jistotu. Kombinace křehkého těsta a vyladěné bohaté jablečné náplně zkrátka nezklame.

Teď jde jen o to nesníst na posezení půlku plechu, protože není důležité co a v jaké kvalitě, ale také kolik :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Jak udělat těsto na koláč
Těsto je vhodné po zpracování zabalit do potravinové folie a nechat odležet v lednici. Musí být ztuhlé, aby se sním lehce pracovalo.
 
Křehké těsto na koláč špaldová mouka
Polovinu těsta rozprostřete na plech. Buď ho můžete vyválet na placku mimo plech a přenést, nebo rozprostřít přímo v plechu pomocí válečku na těsto. V nejhorším se to dá zvládnout i obyčejnými prsty :)
 
Jablka recept
Jablečná náplň na koláč. Celé 1 kilo. Ochucená skořicí, vanilkovým cukrem a rýžovým sirupem. Zahuštěná 1 lžící škrobu. Dá se použít i lžíce vanilkového pudinku, ovšem nějakého sofistikovaného, který obsahuje opravdu vanilku a je bez barviv.
 
Jablečný koláč zdravý recept
Aby byl koláč dostatečně šťavnatý a reprezentativní, je lepší udělat ho na menší plech, ať je raději vyšší. Ten klasický velký plech nechte stranou a zvolte buď větší kulatou koláčovou formu nebo menší plech. Tento koláč se hodí spíše do obdélníkových forem, protože se pak krájí na kostky a to je podle mě lepší a praktičtější.
 
Jablečný šťavnatý koláč ze špaldové mouky
Druhou polovinu těsta jsem dala na chvíli do mrazáku a pomocí hrubého struhadla navršila na jablečnou náplň. Jde to snadno a skvěle to vypadá!
 
Zdravý moučník
Vynikající!
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Alcamigo
Tento dezert znám již od mé prababičky, když jsem byla malá a odjakživa to pro mě byli Hraběnčiny řezy a kdykoliv je dělám a pak jim, tak mi ji to připomene.. výborné!!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?