Rychle / jednoduše / zdravě

Mrkvový dort na plech - jednoduchý na přípravu

Atraktivní a vláčný moučník inspirovaný mrkvovým dortem. Praktická verze "na plech" je rychlá a jednoduchá na přípravu. Zvládne i začátečník. Základ vyladěného krému tvoří božské Mascarpone v kombinaci se zakysanou smetanou. Mňam!
Moučník na plech s mrkví

Tento moučník vychází z mrkvového dortu, který už je na Myšičce několik let. Všechny ingredience jsem přesně odvážila, "aby bylo jasno" a výsledek byl jistý.

Moučník je plný mrkve a díky oranžové barvě vypadá v kontrastu s bílým krémem fantasticky.

Výhodou této receptury je, že si můžete regulovat jeho sladkost. Někdo bude chtít moučník sladší a využít jej jako slavnostní dezert, jinému může stačit přirozená sladkost mrkve a smetanového mascarpone jen decentně doladěná alternativou cukru či nízkoglykemickým rostlinným sirupem.

Použila jsem plech, kterému říkám "střední". Jeho vnitřní rozměr je 32 x 39 cm.

 Ingredience

  • 350 g mrkve
  • 240 g mouky (základ je polohrubá, já kombinuji půl na půl s alternativními moukami, např. s čirokovou, ovesnou, rýžovou, jáhlovou)
  • 100 g na jemno namletých nebo posekaných vlašských ořechů
  • 200 g sypkého oslazovadla (druh dle vašeho stylu, já jsem teď dala kombinaci kokosového cukru a erythritolu)
  • 4 vejce
  • 150 ml oleje
  • 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička kvalitní skořice - Já používám tuto Davídkovo skořici

Na krém

  • 2 kelímky Mascarpone (dohromady 500 g)
  • 1 kelímek hustější zakysané smetany (200 g)
  • 1 lžíce změklého másla (asi 50 g)
  • Med nebo sirup k doslazení dle chuti (já dala 2 lžíce javorového sirupu)

Na závěrečné dozdobení skořice, kakao nebo hoblinky hořké čokolády či kousek ovoce na každou porci.

 Postup

  1. Ořechy namelu na jemno nebo je nasekám v sekáčku. Mrkev oškrábu a také nastrouhám na jemno. Vejce vyšlehám s "oslazovadlem" do pěny. Přidám olej a promíchám.
  2. Do vzniklé hmoty postupně zamíchám mouku, ořechy, prášek do pečiva, skořici a nakonec mrkev.
  3. Vliju na "vymazaný a vysypaný" střední plech. Peču do suché špejle na 180 stupňů asi 30 minut.
  4. Krém na potření připravím tak, že důkladně metličkou rozmíchám mascarpone se lžící změklého másla a pak spojím se zakysanou smetanou.
  5. Když moučník vychladne, potřu ho krémem a povrch vyladím podle chuti a příležitosti. Hezky na krému vypadají vlnky vidličkou, které přes sítko jemně popráším směsí kakaa a skořice.
  6. Moučník nechám odležet, aby hezky zvláčněl. Ideálně na chladnějším místě. Druhý den je ještě lepší.🙂

☝️Mrkev využijete také v tomto skvělém křehkém mrkvovém závinu s jablky.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Mrkvový moučník s krémem

Na krému udělám vidličkou jednoduše vlnky a přes sítko posypu kakaem a skořicí. Krém někdy nechám bílý a na každou dám kousek čerstvého ovoce. Třeba malinu.

 
Moučník s mrkví

Někdy ořechy namelu úplně na jemno, jindy nechám i sem tam menší kousky. Obojí je dobrá varianta.

 
Moučník na plech

Hezky se krájí, nabírá na vidličku. Nerozpadá se. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Smíšek
Cizrnove karbanatky super
janatka
Mrkvový dort jsem pekla poprvé. Už dávno jsem to chtěla vyzkoušet jak to chutná. Je to vynikající. Do krému jsem použila žervé a tvaroh. Moc dobré a určitě znovu upeču.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?