Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová chřestová polévka

Když je sezóna chřestu, byla by škoda nepochutnat si na krémové chřestové polévce. Navíc ji zvládne fakt každý.
Co s chřestem

Existuje mnoho jejích variant i konzistencí, tady je jedna taková základní, kterou mám vyzkoušenou a chutná celé rodině.

Budete potřebovat

  • 1 svazek bílého chřestu (500g)
  • 1 cibuli (nebo jarní cibulku)
  • 800ml zeleninového vývaru
  • Olej + kousek másla
  • asi 4 lžíce hladké mouky
  • Smetanu na zjemnění
  • Na dochucení sůl, pepř, případně trochu citronové šťávy

Postup

  1. Chřest oloupejte pomocí škrabky a odkrojte dřevnaté konce.
  2. Na oleji orestujte cibulku a zaprašte hladkou moukou. Vytvoří se cibulová jíška. Pokud mouka tvoří hrudky a ne "bublinky", přidejte trochu másla. Jíška by měla zůstat světlá.
  3. Zalijte asi 3 hrnky ne horkého zeleninového vývaru.
  4. Vhoďte na špalíčky pokrájený chřest.
  5. Vařte pod pokličkou do změknutí chřestu. Někdy stačí 20 minut, jindy o něco více.
  6. V případě potřeby osolte, trochu opepřete (pro menší děti není nutné)
  7. Zjemněte smetanou. Množství podle toho, jakou konzistenci preferujete a jak moc smetanovou polévku chcete. Zkuste 100ml a uvidíte, zda ještě přidáte.
  8. Rozmixujte do hladka a propasírujte skrz sítko. Některá vlákna v chřestu se nepodaří rozmixovat, tímto krokem tak zajistíte dokonale hladkou polévku.

Pro koho je chřest vhodný?

Chřest je vhodný i pro ty nejmenší děti. Není považován za alergen a má příjemnou chuť. Podobnou polévku jim můžete udělat také. Menší množství oloupaného chřestu stačí do měkka povařit, propasírovat a zjemnit kojeneckým mlékem nebo žloutkem.

TIP

Krémovou chřestovou polévku můžete podávat s opečenými krutony. Výborné jsou jak česnekové, tak sýrové.

Výsledkem je jemná krémová polévka, která chutí zklame málokoho ...

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Katulik
...vynikajici polevka Kamilo...rozhodne doporucuji z dvojite davky, jen se po ni "zaprasi"... Vylepsila jsem ji jeste kapkou olivoveho oleje a par hoblinkami parmezanu...a jeste treba dynove seminko... Vyzkousejte, rozhodne stoji za to! :-)
Lucie M.
U nás doma jím chřest jen já, ale tuhle výbornou polévku snědli všichni a 7letý syn, který je hodně vybíravý, si ještě přidal :) určitě si recept přidávám mezi oblíbené. Díky Kamilo
Kamila (varilamysicka)
To je skvělé, že tak chutná :) Moc díky za zpětnou vazbu. Chuť této polévky je i přes její jednoduchost opravdu delikátní :)
Widl
Ahoj, děláme podobnou podle receptu přímo z Německa od známé a přihodím sem pár postřehů. Slupky a skrojky nevyhazovat, ale dat je do polévky nejdříve a nechat cca 5 minut vyvařit. Poté vyndat a nahradit pokrajenym a oloupanym chrestem. Polévka bude mit intenzivnější chuť. Špičky chřestu, které jsou velmi jemné, nechat stranou a do polévky vložit až úplně nakonec. Stačí jim opravdu minutka, pokud se vaří v polévce dlouho tak se zbytečně připravíte o jejich výbornou chuť. Pokud chcete mít polévku jako hlavní chod, stačí při vaření přihodit menší masové kuličky, které se rychle uvaří a polévka bude opravdu sytá. Už aby byla zase sezóna chřestu:)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?