Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová chřestová polévka

Když je sezóna chřestu, byla by škoda nepochutnat si na krémové chřestové polévce. Navíc ji zvládne fakt každý.
Co s chřestem

Existuje mnoho jejích variant i konzistencí, tady je jedna taková základní, kterou mám vyzkoušenou a chutná celé rodině.

Budete potřebovat

  • 1 svazek bílého chřestu (500g)
  • 1 cibuli (nebo jarní cibulku)
  • 800ml zeleninového vývaru
  • Olej + kousek másla
  • asi 4 lžíce hladké mouky
  • Smetanu na zjemnění
  • Na dochucení sůl, pepř, případně trochu citronové šťávy

Postup

  1. Chřest oloupejte pomocí škrabky a odkrojte dřevnaté konce.
  2. Na oleji orestujte cibulku a zaprašte hladkou moukou. Vytvoří se cibulová jíška. Pokud mouka tvoří hrudky a ne "bublinky", přidejte trochu másla. Jíška by měla zůstat světlá.
  3. Zalijte asi 3 hrnky ne horkého zeleninového vývaru.
  4. Vhoďte na špalíčky pokrájený chřest.
  5. Vařte pod pokličkou do změknutí chřestu. Někdy stačí 20 minut, jindy o něco více.
  6. V případě potřeby osolte, trochu opepřete (pro menší děti není nutné)
  7. Zjemněte smetanou. Množství podle toho, jakou konzistenci preferujete a jak moc smetanovou polévku chcete. Zkuste 100ml a uvidíte, zda ještě přidáte.
  8. Rozmixujte do hladka a propasírujte skrz sítko. Některá vlákna v chřestu se nepodaří rozmixovat, tímto krokem tak zajistíte dokonale hladkou polévku.

Pro koho je chřest vhodný?

Chřest je vhodný i pro ty nejmenší děti. Není považován za alergen a má příjemnou chuť. Podobnou polévku jim můžete udělat také. Menší množství oloupaného chřestu stačí do měkka povařit, propasírovat a zjemnit kojeneckým mlékem nebo žloutkem.

TIP

Krémovou chřestovou polévku můžete podávat s opečenými krutony. Výborné jsou jak česnekové, tak sýrové.

Výsledkem je jemná krémová polévka, která chutí zklame málokoho ...

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Katulik
...vynikajici polevka Kamilo...rozhodne doporucuji z dvojite davky, jen se po ni "zaprasi"... Vylepsila jsem ji jeste kapkou olivoveho oleje a par hoblinkami parmezanu...a jeste treba dynove seminko... Vyzkousejte, rozhodne stoji za to! :-)
Lucie M.
U nás doma jím chřest jen já, ale tuhle výbornou polévku snědli všichni a 7letý syn, který je hodně vybíravý, si ještě přidal :) určitě si recept přidávám mezi oblíbené. Díky Kamilo
Kamila (varilamysicka)
To je skvělé, že tak chutná :) Moc díky za zpětnou vazbu. Chuť této polévky je i přes její jednoduchost opravdu delikátní :)
Widl
Ahoj, děláme podobnou podle receptu přímo z Německa od známé a přihodím sem pár postřehů. Slupky a skrojky nevyhazovat, ale dat je do polévky nejdříve a nechat cca 5 minut vyvařit. Poté vyndat a nahradit pokrajenym a oloupanym chrestem. Polévka bude mit intenzivnější chuť. Špičky chřestu, které jsou velmi jemné, nechat stranou a do polévky vložit až úplně nakonec. Stačí jim opravdu minutka, pokud se vaří v polévce dlouho tak se zbytečně připravíte o jejich výbornou chuť. Pokud chcete mít polévku jako hlavní chod, stačí při vaření přihodit menší masové kuličky, které se rychle uvaří a polévka bude opravdu sytá. Už aby byla zase sezóna chřestu:)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?