Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí mléčný řez - velmi jednoduchý na přípravu

Kdo by neměl občas chuť na něco dobrého. Obzvlášť děti! Domácí mléčný řez může být výbornou alternativou kupovaných pochoutek. Ať už jde o to dopřát jim "něco na zub", nebo je zavolat na cool svačinu :)
Domácí mloučník pro děti

Příprava těchto řezů je opravdu jednoduchá. Jednoznačnou výhodou oproti kupovaným je jejich příznivá cena a také možnost ovlivnit druh a kvalitu vstupních surovin ( lze je udělat i bezlepkové atd.)

Pokud byste chtěli řezy připravit pro více malých kamarádů, množství jednoduše zdvojnásobte. Místo jednoho plechu upečete dva a pak je jen spojíte.

Já osobně nerada dělám větší množství, které pak svádí ke zbytečnému "tláskání" navíc. Vyhovuje mi upéct pouze 1 plech placky, kterou pak překrojím napůl a je to pro děti tak akorát.

Na 10 kousků budete potřebovat

Na těsto

  • 80 g polohrubé mouky (lze i špaldovou jemně mletou)
  • 3 velká vejce
  • 70 g přírodního cukru nebo jeho alternativu (kokosový cukr, sušená třtinová šťáva atd)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžičku bio kypřícího prášku do pečiva

Na náplň

  • 1 tvaroh v kostce
  • 70 g másla
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 1 lžíci medu nebo rýžového sirupu na doslazení (záleží na kyselosti tvarohu, dle chuti vyladíte)

Postup

  1. Vejce s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte olej a zlehka zapracujte prosátou mouku s kakaem a lžičkou kypřícího prášku.
  2. Těsto rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 8, max. 10 minut. Vyklopte na tác, sloupněte pečící papír a nechte vychladnout.
  3. Připravte si krém tak, že do hladka rozmícháte tvaroh s povoleným máslem a na závěr vlijete smetanu ke šlehání a společně prošleháte tak, aby smetana zhoustla. Oslaďte. Krém si můžete připravit i podlé svého, podstatné je to, aby byl schopný po zchladnutí dostatečně ztuhnout.
  4. Upečenou placku překrojte na půl. Jednu půlku potřete krémem a přiklopte tou druhou.
  5. Dejte zchladnout na pár hodin do lednice a pak nakrájejte na obdélníčky.

Tyto řezy se nerozpadají, dají se bez problémů jíst rukou a líbí se pro svůj atraktivní vzhled především dětem.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Kinder mléčný řez
Těsto je na plechu v tenké vrstvě, je tedy upečené během 8 minut.
 
Domácí tvarohový krém
Krém na mléčný řez může mít více podob. Klasikou je kombinace másla, smetany a tvarohu. Lze také vynechat máslo a pro "zpevnění" krému použít želatinu nebo vločky agar agar.
 
Kinder řez recept
Někdy se mi povedou tlustší, jindy tenčí, někdy dám o trochu více krému, jindy méně. Rozhodně nevypadají pokaždé úplně stejně. Není to totiž žádný přesný průmyslový produkt, ale domácí moučník, který udělá radost nejen dětem :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Blahovicnim
Je fakt skvely, podaril se i me jelo pekarskemu antitalentovi a chutna jako neco mnohem vic nezdraveho. Diky :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?