Rychle / jednoduše / zdravě

Brambory s česnekovo-petrželovou omáčkou jako příloha

Zkuste udělat z obyčejných brambor zajímavou a chuťově atraktivní přílohu + TIP, jak vlastně nejlépe vařit brambory.
Omáčka na brambory

Když se nechystáte nikam na jednání či rande, zkuste si jako přílohu připravit tyto výborné brambory. Kombinace výrazné petržele a česneku dodá celému jídlu extra chuť. Co dobrého by se k těmto bramborám hodilo? Třeba oblíbené placičky z červené čočky a zeleniny, případně cuketové placičky nebo obalovaná treska pečená v troubě, která je i na fotce.

Budete potřebovat

  • Brambory (vhodné ke konzumaci i se slupkou)
  • Bílý jogurt (alespoň 3% tuku, ne nízkotučný)
  • Kadeřavou petržel (v případě nouze sušenou)
  • Česnek
  • Sůl
  • Olivový olej extra virgine

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce s kmínem.
  2. Ve větší misce smíchejte bílý jogurt s trochou olivového oleje, až se obě ingredience spojí.
  3. Přidejte na jemno nasekanou kadeřavou petržel, když není čerstvá, dá se použít i sušená.
  4. Ochuťte solí a dle chuti prolisovaným česnekem.
  5. Vzniklou omáčkou přelijte brambory ve slupce a podávejte jako přílohu.

Výhodou domácí studené omáčky na brambory je, že to není mrtvá bílá hmota, ale naopak obsahuje celkem zajímavé spektrum živin. Petržel, česnek a panenský olivový olej obsahují velké množství biologicky aktivních látek a díky kombinaci jogurtu a panenského oleje má omáčka krémovou konzistenci a není „jalová“.

TIP, jak nejzdravěji vařit brambory

Brambory by se měly v první řadě vařit s kmínem. Nejde jen o chuťové zatraktivnění, důvod je i zdravotní. Kmín ruší účinky solaninu, který se může v bramborách vyskytovat. Z pohledu zachování živin je pak nejméně efektivní vařit oloupané a nakrájené brambory ve větším množství vody, naopak nejvíce efektivní je vařit brambory v páře i se slupkou, díky čemuž většinu živin nevylijeme do dřezu ...

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
Brambory s tousto omáčkou jsou opravdu super a v kombinaci s cuketovými placičkami nemají chybu. Pochutnala jsem si já, synek i babička.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?