Rychle / jednoduše / zdravě

Polévka z pečeného celeru s hustým jogurtem a praženými ořechy

Ten celer! Král kořenové zeleniny. Na podzim je nejjednodušší vyrábět z nej krémové polévky, které jsou ideálním rychlým obědem nebo vděčnou večeří.
Celerový krém

V létě z celeru ráda připravuji tuto celerovo mrkvovou pomazánku, v zimě je vhodnější a lépe stravitelný ve formě teplých jídel.

Na 1 velkou porci budete potřebovat

  • 200 g upečeného celeru (+ na jeho upečení olej, sůl, může být koření na zeleninu)
  • 300 ml vody nebo vývaru
  • 1 velkou lžíci hustého bílého jogurtu krémovější konzistence (tučnější, jogurt ve skle, krémový nebo řecký)
  • Hrstku lískových ořechů
  • Olivový olej

Postup

  1. Celer oloupejte, nakrájejte na asi 3 cm kusy a dejte péct na 180 stupňů buď do trouby nebo nějakého elektrického hrnce. Trvá to asi 35 minut. Při pečení ho zakápněte olivovým olejem, osolte, případně ochuťte jemným oblíbeným kořením. Já jsem použila koření ze sušené zeleniny a kmín. Když už celer peču, tak minimálně půlku větší bulvy. Část odeberu na polévku, zbytek se dá sníst k večeři třeba s česnekovým tvarohem nebo podušenou rybou.
  2. Upečený celer rozmixujte s vodou nebo vývarem do hladké konzistence. Nejlépe toho docílíte v mixéru.
  3. Horký celerový krém vlijte do misky a přidejte lžíci hustého jogurtu. Ozdobte krátce opraženými ořechy. Použila jsem lískové, výborné jsou i vlašské, pekanové nebo také dýňová semínka.
  4. Na závěr ještě zakápněte olejem lisovaným za studena, aby byla polévka nutričně hodnotnější.

Tento celerový krém chutná dětem, chlapům, zasytí, zahřeje, přitom v základu obsahuje minimum kalorií.

Pokud byste chtěli celerový krém udělat pro menší děti, tak samozřejmě vynechte ořechy, místo toho obohaťte polévku o tepelně upravený žloutek a lžičku oleje lisovaného za studena.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Dietní polévka

Základem dobré krémové polévky je její poctivé rozmixování do té nejhladší konzistence.

 
Celer recept

Celerový krém není třeba zjemňovat smetanou, výborné však je doplnit ho o bohatou lžíci hustého tučnějšího bílého jogurtu.

 
Opražené ořechy do polévky

Krátce opražené nasekané ořechy jsou k celerovému krému jak dělané. Ještě vše lehce pokropit olivovým olejem a už se jen do ní pustit :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?