Rychle / jednoduše / zdravě

Těstoviny s rajčatovo-smetanovou omáčkou - jednoduše skvělé

Jak může něco tak jednoduchého být tak dobré? Může.
Smetanovo-rajčatová omáčka

Rajčatové omáčky na těstoviny jsou oblíbené a jednoduché. Ať už se jedná o klasické špagety s rajčaty, boloňskou omáčku, její dětskou verzi s mrkví či pro dospělé s olivami. Dosud mě ale nikdy nenapadlo klasickou rajčatovou omáčku zkombinovat se smetanou, přestože se smetanovým sýrem ricotta se to dělá běžně. Omáčku můžete přizpůsobit jak dětem, tak dospělým. Člověk by řekl, jak může být něco tak jednoduché tak dobré.

Budete potřebovat

  • Balík těstovin (třeba Penne, které dobře pojmou omáčku)
  • Cibuli (můžete vynechat)
  • Olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 konzervy rajčat (mohou být sekaná i celá)
  • Trochu vývaru nebo vody z těstovin
  • 1 zakysanou smetanu
  • Sůl, případně zeleninové ochucovadlo
  • Na další doladění bazalku nebo oregano, případně sýr italského typu (podle toho, pro koho omáčku děláte)

Postup

  1. Těstoviny uvařte podle návodu.
  2. Cibuli nakrájete na kousky a orestujte na olivovém oleji, ke konci přidejte 2 stroužky nasekaného česneku, krátce promíchejte a vlijte rajčata. Mohou to být sekaná rajčata i celá rajčata, která se v pohodě rozpadnou.
  3. Směs případně zřeďte trochou vývaru, lze použít i naběračku vody z těstovin a nechte 15-30 minut provařit. Čím déle se vaří, tak "houstne". Nemáte-li čerstvou bazalku, můžete v tuto chvíli přidat sušenou.
  4. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanou.
  5. Kdo má rád, může doladit na závěr čerstvou bazalkou, případně oreganem a sýrem italského typu.

TIP

  • Základ omáčky můžete rozdělit a dospělým do něj (pro obměnu) ještě zamíchat pikantní rajčatové pesto.
  • Pokud je vám samotná omáčka málo, lze k těstovinám ještě přidat zvlášť orestovanou zeleninu jako cuketu, papriky, mrkev na kolečka apod a máte zas jiné jídlo.

Lehčí variantou tohoto rajčatového receptu jsou špagety pomodoro z čerstvých rajčat, které jsou méně vydatné díky absenci smetany.

Zakysanou smetanu jsem v tomto receptu použila záměrně. Omáčku udělá smetanovou stejně tak, jako třeba vysokoprocentní klasická smetana, na rozdíl od ní je ale ta zakysaná méně tučná, má nižší obsah laktózy a tudíž je lépe stravitelná.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Omáčka na těstoviny
Mít doma stále v zásobě pár plechovek kvalitních rajčat se rozhodně vyplatí. Během chvilky můžete udělat polévku či omáčku.
 
Rajčatová krémová omáčka
Po přidání smetany omáčka získá zcela nový rozměr ...
 
Rychlá omáčka na těstoviny
Těstoviny je nejlepší s omáčkou promíchat rovnou v hrnci. Jen tak se omáčkou dokonale obalí.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?