Rychle / jednoduše / zdravě

Sladký cuketovo-ořechový chlebíček

Sláva cuketě! Co všechno dobrého z ní jde vytvořit... Nejen slaná jídla, ale i sladké moučníky. Dodá jim vláčnost, pěknou strukturu a také vlákninu. Skvěle si rozumí s ořechy a hořkou čokoládou...
Cuketový chlebíček

Dostala jsem od známých domácí cuketu. Z části jsem udělala krémovou cuketovou polévku a část jsem využila při pečení.

Používání cukety je při pečení běžnou záležitostí, já jsem ale místo 1 hrnku mouky dala 1 hrnek mletých ořechů, který moučníku dodá jiný charakter v mnoha směrech.

 Potřebujete

1 hrnek = 250 ml

  • 1 vrchovatý hrnek celozrnné špaldové mouky (může být i bezlepková)
  • 1 hrnek na jemno nastrouhané cukety
  • 1 hrnek namletých vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku sladidla (dala jsem BIO sušenou třtinovou šťávu)
  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1/4 hrnku mléka (dala jsem rostlinné mandlové)
  • 1 vrchovatou lžičku bio kypřícího prášku do pečiva

Postup

  1. Vejce vyšlehám se sladidlem do husté pěny. Tentokrát jsem zvolila bio sušenou třtinovou šťávu. Vlašské ořechy nasekám v robotu na jemno, cuketu včetně slupky nastrouhám na jemno.
  2. Vaječnou pěnu smíchám se všemi ingrediencemi, přidám do ní cuketu, ořechy, špaldovou mouku, olej, bio prášek do pečiva a mandlové mléko)
  3. Těsto vliju do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet a peču na 180 stupňů asi 30 minut. Je třeba hlídat a na konci zkusit špejlí, každá forma i trouba je jiná :)

Chlebíček je možné nechat takto "samotný" jako sladké snídaňové pečivo, nebo ho decentně vylepšit o domácí čokoládovou polevu. Tu dělám jednoduše tak, že 2 až 3 řádky kvalitní hořké čokolády rozpustím v malé mističce ve vodní lázni se lžičkou kokosového oleje.

Domácí pečení je nej! Víme totiž, co v tom přesně je :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Cuketový chlebíček

Použít můžete buď formu na biskupský chlebíček nebo na srnčí hřbet. V tom srnčím hřbetu se mi většinou všechno lépe propeče.

 
Celozrnný moučník

V troubě na 180 asi 30 minut. U chlebíčků na konci vždy raději zkusím špejlí, zda je upečeno :)

 
Zdravé pečení

Chlebíček můžete nechat po upečení "jen tak" a dát ho třeba ke snídani spolu s bílým jogurtem, nebo ho pojmout slavnostněji a dozdobit vysokoprocentní čokládou a krátce opraženými nasekanými ořechy. Vláčný, voňavý, příjemně sladký :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Šárka
Dobrý den, často podle Vás peču a vždy super, ale tohle se mi tedy nepovedlo... I když postup jsem dodržela a těsto vypadalo konzistencí jako to Vaše na fotce, ani po téměř hodině pečení výsledek nebyl dobrý - buchta je jako bláto, lepivá hmota. Kde se mohla stát chyba, abych se tomu příště vyvarovala?;-) Krásný den, Š.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?