Rychle / jednoduše / zdravě

Cuketové lasagne se zakysanou smetanou

Máte chuť na bezmasou verzi lasagní? A nechcete se vařit s bešamelem? Zkuste tyto lasagne s orestovanou cuketou a jednoduchou omáčkou se sýrem a zakysanou smetanou. Snadné a výborné! 👍
Cuketa recept

Přípravy lasagní se lidé často zbytečně bojí. Výsledek vypadá "složitě", práce je to ale rychlá a jednoduchá.

Já už různé druhy lasagní připravuji od oka. Někdy jsou více šťavnaté, jindy méně, někdy dám více zeleniny, jindy zase více masa nebo více plátků těstovin. Pokaždé je výsledek super. 🙂

Toto je verze s cuketami, bez použití tradičního bešamelu. Bešamel má svou originální specifickou chuť a konzistenci, o tom žádná... Co dát ale místo něj, když nechcete používat máslo a bílou mouku? Jednou z možností je omáčka ze zakysané smetany, sýra a vajec. Raz dva umíchaná.

Ingredience na 4 porce

  • 9 až 12 plátků lasagní (podle formy, jak to vyjde...)
  • 2 až 3 cukety (podle velikosti)
  • Olivový olej

Na omáčku

  • 400 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 200 g tvrdého vyzrálejšího sýra (cheddar, gouda...)
  • Sůl, mletý muškátový květ
  • 3 lžíce mléka (libovolný druh)

Postup

  1. Nejdříve si připravím cukety. Omyju je, případně očistím kartáčkem. Slupku nechám a nakrájím je na asi půlcentimetrové plátky. Mohou to být i velká a šikmá kolečka. Dle velikosti a tvaru cuket....Plátky cuket pak krátce orestuji z obou stran na nepřilnavé pánvi vymazané olivovým olejem nebo přepuštěným máslem.
  2. Omáčku jednoduše vytvořím tak, že rozmíchám zakysanou smetanu s vejci, ochutím a vmíchám nastrouhaný sýr. Když je smetana hodně hustá, zředím směs ještě pár lžícemi mléka.
  3. Vhodnou formu širokou asi na 3 plátky lasagní vymažu trochou tuku, položím pár plátků orestovaných cuket, na ně dám trochu omáčky a na to lasagně. Suché lasagne, není třeba je předvařovat. Pak pokračuji obdobně. Někdy udělám 3 vrstvy (9 lplátků asagní), jindy 4 vrstvy (12 plátků).
  4. Vše končí slabou vrstvou omáčky na vrchu, kterou je možné ještě trochu pokapat olivovým olejem.
  5. Peču přikryté na 200 stupňů asi 30 minut. Když k zapékací formě nemám víko, dám na ni menší plech nebo alobal...👍

Lasagně je vhodné nechat před krájením chvíli odpočinout. Lehce zatuhnou a jde to lépe

☝️Pokud vám po nakrájení potřebných plátků zbydou cukety, lze je jednoduše použít třeba do této krémovébatátovo-cuketové polévky. Nejlepší je s opraženými kešu.🐭👍

Cukety jsou díky své jemné neutrální chuti použitelné do slaných, ale i sladkých receptů. Dnes to byly lasagne, příště to bude perník. 🙂

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Lasagně s cuketami
Nejznámější lasagně jsou ty boloňské, výborné jsou ale i špenátové, brokolicové s lososem nebo cuketovo-sýrové. 👍
 
Lasagně recept
Omyté cukety nakrájím na různé půlcentimetrové plátky či větší kolečka.
 
Co s cuketou
Nejpraktičtější je nakrájet cukety na velké plátky. Snadno se pak opékají a práce je rychlejší. 🙂
 
Lasagne s cuketou recept
Na opékání všeho možného se mi nejvíce osvědčila nepřilnavá grilovací pánev. Plátky cuket opeču z obou stran jen krátce.
 
Cuketové lasagne recept
A pak už jen vrstvit. Do spodu dám nejdříve pár plátků cuket, pak bílou omáčku, pak lasagně, pak omáčku, pak cukety...
 
Cuketa recept varilamysicka
Poslední horní vrstvu tvoří bílá omáčka. Je možné přidat ještě trochu nastrouhaného sýru navíc.
 
Lasagně s cuketami
Peču cca 30 minut na 200 stupňů. Přikryté poklicí, plechem nebo alobalem.
 
cuketové lasagne recept
Fotila jsem je hned po vytažení z trouby, takže se omáčka nestihla "zpevnit". Lasagně je třeba nechat chvilku odpočinout a až pak servírovat. Jsou vynikající. Šťavnaté díky cuketám a vláčné díky zakysané smetaně... 🙂
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?