Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí semínkové krekry - výborné k dipu i krémové polévce

Připravte si doma slané krekry plné zdravých semínek. Příprava je snadná a stojí za vyzkoušení. Nabírejte s nimi různé dipy, nebo je příkousněte ke krémové zeleninové polévce. Hodí se i do krabičky na výlet jako zdroj energie.
Domácí krekry recept

Na domácích krekrech je super to, že do nich můžete zapojit pokaždé jinou kombinaci semínek. Základem je hmotu rozetřít na plech v tenké vrstvě a nechat péct delší dobu velmi mírně, aby byly krekry křupravé.

Příprava je jednoduchá a máte zde velký prostor pro kreativitu. Krekry můžete posypat pro efekt většími semínky nebo jen kmínem, jindy jim zase dodat šmrnc trochou parmezánu.

 Ingredience na 1 velký plech

  • 40 g dýňových semínek (malá nebo lehce podrcená)
  • 40 g slunečnicových semínek
  • 15 g chia semínek - kupuji tato bio semínka ve větším 300g balení...
  • 40 g loupaných konopných semínek
  • 25 g mletých lněných semínek
  • 50 g jemně mleté mouky (např. hladká špaldová, čiroková, cizrnová, mandlová)
  • 180 ml vody + pár lžic navíc, pokud bude třeb
  • 40 ml oleje
  • 1 lžička soli
  • 3 lžičky koření (např. 1 lžička mletého kmínu + další dle osobní preference jako cibulový prášek, oregano, koriandr atd…
  • Na posypání během pečení slunečnicová nebo dýňová semínka promíchaná s trochou medu nebo sirupu

 Postup

  1. Připravte si semínka do vhodné podoby. Pokud máte dýňová semínka velká, lehce je posekejte. Slunečnicová mohou zůstat celá, nebo je také můžete lehce posekat.

  2. Smíchejte ve větší míse dohromady všechna semínka, přidejte mletá lněná semínka, mouku, sůl a koření. Promíchejte. Vlijte rovnoměrně olej, vodu a promíchejte. Konzistence by neměla být moc hustá. Množství vody záleží na druhu semínek a mouky.

  3. Vzniklou hmotu rozetřete na velký plech vyložený pečícím papírem do tenké vrstvy.

  4. Pečte na 150 stupňů nejdříve 30 minut. Pokud chcete mít na povrchu krekrů křupavá semínka, teď je přidejte. Množství dle chuti, asi tak 2 hrsti stačí. Aby se na placku hezky přilepila a lehce zkaramelizovala, promíchejte je s trochou medu nebo javorového sirupu. Pečte dalších 30 minut velmi pozvolna. Troubu vypněte a pokud to placka snese, nechte ji klidně ještě dojít a vyschnout v troubě, aby byla dostatečně křupavá.

  5. Po vychladnutí jednoduše nalámejte na větší či menší krekry. Každý má jiný tvar a to je na tom to hezké domácí.

TIP č. 1

Chia semínka používám téměř denně, proto vždy kupuji větší balení. Vyhovují mi tato Chia semínka Countrylife, která jsou v bio kvalitě. Mají schopnost na sebe mimořádně vázat tekutinu a nabobtnat až do formy gelu. Když už je budete mít doma, připravte si chia pudink s banánem a kokosovým mlékem jako výživnou sladkou svačinku. Díky chia semínkům si také můžete rychle výrobit džem do palačinek z čerstvého ovoce. Stačí v rendlíku rozvařit jahody, borůvky, maliny či meruňky, zahustit chia semínky a dosladit dle potřeby. Během pár minut máte džem, který připomíná ten klasický zavařený.

 TIP č. 2

Abychom měli jasno, konopným semínkem v tomto receptu myslím tato Loupaná konopná semínka. Jsou měkká, jemná a mají velmi lahodnou chuť. Velmi lehce se rozmixují do krémova, proto je doporučuji používat i do výživných smoothie koktejlů jako zdroj omega 3 nenasycených mastných kyselin a vlákniny.

☝️Když budete mít pro změnu chuť na něco sladkého, doporučuji vyzkoušet tyto Banánové lívanečky z kysaného podmáslí.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Semínka na domácí krekry

Těsto na krekry by nemělo být příliš husté. Je třeba ho rozetřít ve velmi tenké vrstvě.

 
Co udělat s chia semínky

Když mám tu možnost, kupuji semínka v bio kvalitě. Chia semínka od Countrylife používám denně. Nejčastěji na sladko do snídaní či svačinek. Teď jsem je využila do krekrů.

 
Jak udělat domácí krekry

Chia semínka jsou nabitá mikronutrienty. Do krekrů je dávám celá. Občas je však společně s lněným semínkem pomelu a tuto jemnou směs využívám jako zdroj vlákniny.

 
Jak udělat krekry

Krekry jsem pekla na 150 stupňů asi hodinu. Pak jsem vypla troubu a nechala je ještě dojít a více "dosušit".

 
Krekry s dipem

Krekry můžete přikousnout k salátu, krémové zeleninové polévce, nebo si je dát jako chuťovku s různými dipy či pomazánkami. Pokud chcete zajímavý dip, sáhněte po pestu. Už jste slyšeli o lilkovém? Sehnala jsem ho na eshopu Countrylife.cz 👍

 
Domácí dip ke krekrům

Tuto várku krekrů jsem ochutnala s krémovou polévkou z pečeného pastináku a pak také s dipy. Na fotce je dip s lilkovým pestem, dip se sušenými rajčaty a avokádový dip. Paráda!

 
Jak udělat dip

20 minut před dopečením krekrů, jsem je ještě posypala dýňovými semínky promíchanými s troškou javorového sirupu. Lehce zkaramelizovaly a dopadlo to báječně. Trouba musí jet mírně, aby se semínka nespálila.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?