Rychle / jednoduše / zdravě

Banánové lívanečky z kysaného podmáslí - slazené tmavým Agávovým sirupem

Extra vláčné lívanečky. Základ těsta tvoří zakysané podmáslí, které jim dodá speciální chuť. V každém lívanečku jsou zapečená kolečka banánu. Díky tomu jsou uvnitř hezky mazlavé a nejsou tuhé...Perfektně je dozdobí i dosladí tmavý agávový sirup, který vyniká výraznou chutí.
Lívance s banánem uvnitř

Banánové lívance jsou většinou ty, které mají v tradičním těstě rozmixované banány. Tyto jsou úplně jiné. Jak díky podmáslí, tak banánu, který je zapečený uvnitř. Buď můžete tvořit minilívanečky, nebo je upéct v klasické velikosti. Podle toho jen dovnitř dáte přiměřené množství koleček banánu.

 Ingredience na 4 porce

  • 500 ml zakysaného podmáslí
  • 2 vejce
  • 200 g jemně mleté mouky - buď pšeničná hladká nebo kombinace více druhů
  • 1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
  • 2 střední banány
  • Agáve sirup na doslazení - doporučuji tento Sirup agávový tmavý
  • Přepuštěné máslo Ghí
  • Dle chuti skořice

 Postup

  1. Pomocí metličky nebo mixéru vytvořte z podmáslí, vajec, mouky a půl lžičky kypřícího prášku hladké těsto. Hustotu musíte doladit podle druhu mouky. Těsto je hustější, krémové, rozhodně snadno neteče.

  2. Rozpalte si nepřilnavou pánev nebo palačinkovač a lžící nanášejte těsto. Pokud je to u vaší pánve třeba, vytřete ji Ghí máslem. Buď můžete dělat větší lívanečky nebo menší. Na 1 minilívaneček dejte 1 lžíci těsta. Jakmile těsto nanesete na pánev, položte na něj 2 kolečka banánu. Ihned zakápněte ještě trochou těsta, aby se banán schoval. Jakmile spodek zatuhne, každý lívaneček otočte a opečte i z druhé strany.

  3. Každou porci dle chuti ozdobte trochou skořice. Dle situace můžete doplnit jogurtem, bobulovitým ovocem. Zakápněte tmavým agávovým sirupem, který má výraznou chuť.

TIP č. 1

Agávový sirup je zahuštěná šťáva z kaktusů Agáve. Jedná se o sirup s nejvyšší sladivostí. Koupit můžete buď Agávový sirup světlý nebo Agávový sirup tmavý. Tyto sirupy se liší svojí chutí. Světlý je jemný, více neutrální a je dobré ho použít tam, kde nechcete ovlivnit chuť jídla. Tmavý sirup má výraznější karamelovou chuť a zaslouží si být tam, kde má šanci vyniknout. Jako jsou třeba tyto banánové lívanečky.

 TIP č. 2

Skvělým tukem k opékání je přepuštěné máslo Ghí. Jak vidíte na fotkách u receptu, použila jsem Ghí v bio kvalitě od Countrylife. Výhodou Ghíčka je jeho tepelná stabilita a odolnost vůči přepálení. Další skvělou vlastností je jeho výjimečná chuť a také to, že není třeba ho uchovávat v lednici. Jen tak se totiž nezkazí...

☝️Nápad na další zajímavý dezert? Doporučuji vyzkoušet tyto Blondies s tahini z černého sezamu.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Lívanečky s banánem

Lívanečky můžete dělat veliké, jak vám vyhovuje. Já jsem dělala menší. 1 lívaneček je 1 lžíce těsta a 2 kolečka banánu.

 
Minilívance

Jsou upečené raz dva. Minilívaneček, ve kterém je schovaný banán...

 
Na jakém tuku opékat lívance

Dle použité pánve je možné lívanečky péct jak na sucho, tak na přepuštěném másle Ghí. To jim dodá super chuť navíc.

 
Agáve sirup jak použít

Když lívanečky peču na sucho, pokapu je nejen tmavým javorovým sirupem, ale potřu je i troškou Ghíčka.

 
Jak udělat vláčné lívanečky

Lívanečky jsou vláčné, vydatné. Pokud potřebujete ještě nějakou bílkovinu navíc, stačí je dozdobit hustým bílým jogurtem, Skyrem nebo Ricottou.

 
Jak upéct vláčné lívance

Tmavý agáve sirup lívanečky krásně ozdobí i dosladí. Pro barvy navíc můžete přidat lístky máty nebo pár bobulí ovoce dle sezóny. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?