Rychle / jednoduše / zdravě

Jogurtová pomazánka s jarní cibulkou - geniálně jednoduchý trik s "vykapaným" jogurtem

K výrobě hutné zdravé domácí pomazánky stačí známý "velký bílý kelímek" jogurtu. Po odkapání vznikne hutná hmota, kterou můžete dochutit cibulkou, bylinkami, kořením nebo ji jen tak namazat na chleba a posypat pažitkou. Geniálně jednoduché, lehké, výborné!
Jak udělat pomazánku z jogurtu

 Ingredience - 1 menší miska pomazánky

  • 1 balení velkého bílého jogurtu - 400 g typ Selský
  • 2 až 3 lahůdkové cibulky
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Na dochucení sůl, čerstvě namletý barevný pepř

 Postup

  1. Na mísu dám větší sítko. To vyložím nějakou slabou látkou. Plátýnko, slabý bavlněný čtverec...(Jednou jsem ustřihla ze starého bílého bavlněného trička😀)

  2. Do sítka vyklopím jogurt a nechám ho pár hodin odkapávat. Když ho nechávám přes noc, dám ho do lednice a ze shora přiklopím talířkem.

  3. Hutnou jogurtovou hmotu používám jako základ libovolné pomazánky. Vynikající je ovšem nechat vyniknout chuť jogurtu a držet se pravidla "méně je více". Jen obyčejná cibulka udělá divy. Hotovo!

 TIP č. 1

Vykapaný bílý jogurt nemusíte použít jen jako základ pomazánky. Dokáže zjemnit krémové zeleninové polévky, můžete s ním v talíři ozdobit boršč, nebo s ním uvnitř máznout palačinku...

TIP č. 2

Z tuhého jogurtového základu dělám pomazánku pokaždé jinou. Dospělým chutná ostřejší varianta s čerstvým česnekem, cibulkou, pepřem. Pro děti však připravuji jemnější variantu a jogurtovou hmotu jen decentně doladím DĚTSKÝMI bylinkami Eliška. Dětské bylinky Eliška nepálí a jsou vyladěnou kombinací bylinek, koření a sušené zeleniny, které z "obyčejného" jogurtu vykouzlí atraktivní mazadlo na oblíbené rýžové chlebíky.🙂

 TIP č. 3

"Voda", která odkape z jogurtu, je syrovátka, která je nabitá biologicky aktivními látkami. Chuťově to není žádná hitparáda, ale můžete ji s klidem vypít.🙂

☝️Pro další verzi jogurtové pomazánky a extra výraznou chuť doporučuji vyzkoušet tuto bryndzovou pomazánku s jogurtem.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Vykapaný jogurt recept

Cedník, velký bílý jogurt a plátýnko nebo kousek látky...

 
Velký bílý jogurt recept

Jogurt nechám několik hodin nebo přes noc úplně vykapat...

 
Jogurtová pomazánka

Jogurtová hmota zbavená vody je tuhá mazlavá. Super základ pomazánky...

 
Jogurt Kunín recept

A teď přichází možnosti, s čím jogurtovou hmotu smíchat. Méně je více. Stačí cibulka nebo bylinky...

 
Jogurtová pomazánka

Jogurtový základ, jarní cibulka, kvalitní čerstvě namletý barevný pepř do mlýnků, olivový olej a himalájská sůl. Vše dohromady jogurt perfektně ochutí.

 
Pomazánka zdravá varilamysicka

Hutná konzistence, která drží na všem.

 
Co s velkým bílým jogurtem

Pomazánka má sama o sobě strukturu i barvu díky cibulce, stejně ji ještě zdobím bylinkami. Skvělá je řeřicha.

 
Jak udělat pomazánku z jogurtu

Na bagetce, na chlebu, na křupavých chlebech... Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?