Rychle / jednoduše / zdravě

Květákové placičky s cheddarem pečené v troubě

Plný plech výborných květákovo sýrových placiček. Bez smažení a přepáleného oleje. Pohodlná příprava v troubě. Hlavní roli hraje květák a sýr, proto jsou krásně měkké, vláčné a šťavnaté.
Placičky z květáku pečené

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit placičky, které budou kromě květáku obsahovat bohatou porci výrazného sýru. Osvědčil se cheddar, který květák perfektně doplní a hmota drží dobře pohromadě.

Cílem také bylo placičky nesmažit, ale upéct v troubě. Je to pohodlné a vyhneme se tak zbytečnému přepalování tuku. Občas jsou ale některé druhy placiček z trouby bez šmrncu, suché. To se tady nestane. Jsou měkké, vláčné a výborné i druhý den!

Ochutit je stačí decentně. Vyplatí se nechat hrát hlavní roli květák a sýr. Doladit je můžete třeba jen bylinkami nebo zeleninovým dochucovadlem.

Ingredience

1 plech, asi 14 placiček

  • asi 500 g růžiček květáku (stačil mi 1 květák)
  • 150 g na jemno nastrouhaného sýru Cheddar
  • 1 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje do směsi
  • Několik lžic kukuřičné strouhanky ( stačí 30 g)
  • Sůl, pepř, mohou být i sušené bylinky
  • Olej na potření pečícího papíru

Objevila jsem skvělou vychytávku, která se přesně hodí do těchto placiček. Je to ochucující směs "Vegoš". Placičky zvládnete udělat klidně jen se solí a pepřem, "Vegoš" však docháže vyladit jejich chuť k dokonalosti.🙂

 Postup

  1. Růžičky květáku pár minut povařím ve vodě nebo je nechám povolit 10 minut nad párou. Růžičky musí být pořád pevné, jen lehce změklé. Růžičky květáku rozsekám na drobno. Lze to ručně pomocí nože nebo v robotu.
  2. Pak už jen nasekaný květák smíchám s vejcem, nastrouhaným sýrem, lžící oleje, doladím trochou kukuřičné strouhanky a dochutím podle toho, co mám s placičkami v plánu. Hmotu je třeba chvíli míchat a propracovat, aby se vše spojilo.
  3. Větší plech vyložím pečícím papírem, ten lehce vytři olejem a rukama odebírám hrudky těsta, ze kterého dělám placičky. Ty skládám na plech.
  4. Peču na 200 stupňů do zlatova. Asi 25 minut. Hotovo!

Placičky jsou po upečení spíše měkčí a má to tak být. Jsou výborné samotné nebo jen se zeleninou a dipem. Já jsem je teď pojala jako hlavní jídlo a podávala jsem je s petrželovými bramborami a domácím hustým jogurtovo-bylinkovým dipem.

Dip dělám jednoduše tak, že smíchám hustý jogurt nebo skyr s trochou zakysané smetany, někdy vyladím malým množstvím majonézy. Dochutím citronovou šťávou, solí, někdy česnekem.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Květákovo sýrové placičky

Předem krátce povařený nebo napařený květák rozsekaný na drobno, na jemno nastrouhaný cheddar a 1 vejce...

 
Květákové placičky se sýrem

Aby se daly placičky pohodlně tvarovat, musí být hmota po propracování hezky kompaktní.

 
Květák placičky recept

Vyšlo mi jich 14. Malé mezery jsou mezi nimi vhodné. Trošku se rozlezou.

 
Co s květákem

Pekla jsem je na 200 stupňů do zlatova. Asi 25 minut. Toto je třeba odhadnout podle situace.

 
Cheddar placičky

A co k nim? Dají se samotné, nebo se salátem nebo více "klasicky" s petrželovými bramborami.

 
Cheddar recept

Vynikající je k placičkám hustý domácí dip. Ať už jsou teplé nebo studené. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lenik
Vyzkoušeno dnes k večeři a byly výborné! Děkuji za inspiraci. Dala jsem do placiček ještě mrkev a místo cheddaru obyčejný eidam a bylo to moc dobré :-)
Evik
Dnes jsem vyzkoušela přesně podle receptu a naprosto luxusní.Výborné recepty a inspirace z dostupných surovin,včera byla drštková polévka z hlívy a taky skvělá.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?