Rychle / jednoduše / zdravě

Papriky plněné sýrem zapečené s bramborami

Červené masité papriky se dají naplnit a zapéct na tisíc způsobů. Já dávám přednost vegetariánským variantám s různými druhy sýrů a příloh. V této verzi papriky voní po česneku a jsou pečené společně s bramborami.
Zdravý recept bez masa

V tomto receptu nebudu psát přesné množství surovin, berte ho spíše jako inspiraci. Sami si odhadnete, kolik čeho použít podle plánovaných porcí, velikostí paprik a zvolené náplně.

Dodám snad jen to, že do jedné půlky střední papriky bohatě stačí 2 vrchovaté lžíce náplně. Paprika se pečením trochu scvrkne, sedne si a nadbytek náplně by pak z ní zbytečně vytékal.

Papriky můžete péct samostatně, vždy je ale do pekáčku či pečícího hrnce naskládejte tak, aby byly co nejvíc "rovně". Určitě rozumíte :) Mě baví papriky péct rovnou společně s kostičkami či měsíčky brambor, které papriky podrží přesně tak, jak potřebuji.

Budete potřebovat

  • Střední červené papriky ( ty "masité" baculaté)
  • Na náplň sýr cottage, tvrdý sýr (grana padano, cheddar atd), česnek, sůl, na jemno nasekanou petrželku
  • Brambory, kmín (můžete dát i batáty)
  • Olivový olej

Postup

  1. Papriky omyjte a rozkrojte na půl tak, aby tam zůstala topka.
  2. Připravte si náplň. Bude vám stačit sýr cottage, či čerstvý smtanový sýr, a k tomu tvrdý strouhaný sýr výraznější chuti. Ochuťte česnekem, solí, zelenými bylinkami
  3. Pekáček pokapejte trochou olivového oleje a naskládejte do něj papriky, kolem rozprostřete osolené kostičky syrových oloupaných brambor promíchaných s olivovým olejem a celým kmínem.
  4. Pečte na asi 190 až 200 stupňů 30 minut.

Někdy papriky plním i různými obilovinami jako je rýže, quinoa, bulgur., v tomto receptu jsem zvolila variantu paprik pečených se sýrem a kuskusem

Červené papriky jsou prostě skvělá zelenina. Někdy je praktické zakousknout je jen tak za syrova ke svačině, jindy je na jemno nakrájet do salátu, nebo z nich vyrobit pikantní paprikový dip.

Já osobně je ale nejraději plním a zapékám a dělám to často. Červené papriky totiž nejsou kalorické, přesto velmi zasytí. Navíc jsou zdrojem tolik potřebného beta karotenu, který v kombinaci s obsaženým vitaminem C podporuje krásu pleti :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Recept bez masa

Nejlepší je, když se do jídla pustíte ihned za čerstva. Pečená paprika a uvnitř po česneku a petrželce voňavá sýrová náplň, k tomu dozlatova opečené brambory, za mě ideální oběd :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?