Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí sušenky z arašídového másla

Mnoho lidí si mylně myslí, že arašídové máslo je nezdravé. Klidně si ho dejte a nejen na chleba. Jsou z něj třeba skvělé domácí sušenky.
Arašídové sušenky

I když si mnoho lidí myslí, že arašídové máslo je nezdravé, není tomu tak. Kvalitní arašídové máslo (peanut butter) rozhodně patří ke zdravému životnímu stylu, pokud budete dodržovat jedno základní pravidlo – jíst ho s mírou. Polévková lžíce zabořená do sklenice arašídového másla večer u televize vašemu zdraví rozhodně neprospěje. Arašídové máslo je potravina bohatá na tuky. Jsou to však zdravé nenasycené tuky rostlinného původu. Já si čas od času arašídové máslo koupím, jím ho ale sporadicky po lžičkách, takže mi pak zbyde půl sklenice a co s ní? Arašídové máslo se dá použít na pečení. Jsou z něj skvělé třeba tyto sušenky.

Budete potřebovat

  • 150g jemně mleté mouky ( můžete dát jen špaldovou hladkou nebo půl na půl špaldovou a obyčejnou hladkou)
  • 1 vejce
  • čtvrt lžičky soli
  • 80g arašídového másla (dělala jsem z hladké pasty, na sušenky bude možná ještě lepší ten typ s kousky arašídů „crunchy“
  • 60g povoleného másla
  • 100g třtinového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene bez fosfátů)

Postup

  1. Ušlehejte změklé máslo, arašidové máslo, cukr a vejce. Klasické máslo nechte jen změknout, nerozpouštějte ho.
  2. Pak přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
  3. Promíchejte a vypracujte těsto. Dělám to rukama.
  4. Těsto můžete buď hned použít nebo ho nechat ve folii odpočinout v lednici.
  5. Z těsta vytvarujte váleček, který nakrájejte na kolečka. Pofle toho, jakou zvolíte tloušťku sušenek, tak tolik jich budete mít. Zkuste jich udělat 25, to je tak ideální.
  6. Sušenky se tedy pokládají na plech vyložený pečicím papírem a pečou se na 170 stupňů v horkovzdušné nebo na 190 st. v elektrické po dobu cca 12 minut podle velikosti a tloušťky sušenek. Sušenky se během pečení trochu rozprostřou, takže mezi nimi nechte mezeru.
  7. Sušenky nechte na plechu dojít a vychladnout, nebo je můžete přednat na mřížku. Nenechte se zmást tím, že jsou po vyndání z trouby měkké, až vychladnou, tak pořádně ztuhnou.

Kolik sušenek udělat a jak mají být tlusté?

  • Já jsem z uvedeného množství udělala 18 větších sušenek. Byly tlustší, tudíž i po upečení zůstaly trochu měkkčí. Ne, že by to vadilo, pořád lepší, než tvrdé přepečené sušenky, na kterých si někdo vyláme zuby :-) Pokud je tedy uděláte tlustší, budou chtít o pár minut pečení více.
  • Příště jich ale určitě udělám místo 18 25 (mohly by se pořád vejít na jeden velký plech) a jejich křehkost a křupavost bude tak akorát. Pokud je chcete udělat slabší, bude nutné je péct na dvakrát ...
Upozornění

Mějte na paměti, že arašídy jsou považovány za potenciální alergen, zvažte tedy vhodnost podání těchto sušenek malým dětem.

Jejich příprava není vůbec náročná, stojí za to je zkusit.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Arašídové máslo

Těsto je za chvíli krásně vláčné a zpracované. Nejdřív ingredience lehce promíchám v míse, pak uhnětu rukama.

 
Domácí špaldové sušenky

Buď můžete z vypracované koule uždibovat kousky a dělat z nich kuličky, nebo těsto zpracovat do válečku a krájet jako bramborový knedlík na jednotlivé sušenky - tento postup je podle mě lepší.

 
Sušenky z arašídového másla

Sušenky se mi všechny vešly na jeden plech, přiště bych jich ale místo 18 kusů udělala spíše 25. Budou menší a křupavější ...

 
Zdravé sušenky

Sušenky můžete ještě před upečením dle libosti vytvarovat. Já jsem to teda s tou estetikou nijak nepřeháněla, ale dotvoření pomocí paličky na maso je celkem efektní a rychlé.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Monika
Sušenky se povedly a jsou moooc dobré :o)
Hanka
Sušenky jsou výborné, kamarádky hned chtěly recept :-)
Lucie
Dnes je peču už po 2. Jsou výborné a snadné na přípravu. Díky za skvělé recepty.
Arun
Dnes mi jedna kamaradka polasl odkaz na vasi stranku. Zatim jsem neskusi zadny recept ale urcite brzo neco zkusim! Chtel jsem jen doporucit, aby se pouzivalo vyhradne jen maslo nebo v jinych pripadech sadlo! Ztuzene pokrmove tuky jsou velice nezdrave a navic zvysuji moznost rakoviny prsou u zen. Za doby babicky tyto potravinarske blaznoviny nebyly jeste vyvinute. Telo bohuzel nema mechanismus jak tyto modifikovane tuky plne rozlozit. Tyto produkty dale obsahuji velke mnozstvi volnych radikalu, ktere jsou rovnez pro organismus nezadouci!Petr San Francisko, Kalifornie, USA
zlata
Sušenky jsou opravdu rychlé a doufám, že budou i dobré (alespoň těsto, které jsem uždibovala, bylo). Právě jsem vyndala jeden plech z trouby a druhý se peče. Udělala jsem sušenek celkem 24 ks, ale cca jednu jsem snědla za syrova :) :) díky za skvělý receptík. Sdílím :)
Šárka
Sušenky dopadly skvěle, děti asistovaly a všichni jsme si pošmákli. Jen cukru jsme dali (jako tradičně) méně. Vyšlo nám to na 19 sušenek... Zdraví Šárka
Kamila (varilamysicka)
Moc děkuji za zpětné vazby, super, že sušenky chutnaly ;-) Arašídové máslo v moučnících málokdy zklame :D
Michaela Dvorská
Před chvílí jsem je dopekla a už jsem dvě snědla. Jsou opravdu výborné a rychlé. Nejsem si jistá jestli vydrží do zítra.
Jerry
Nebála jsem se toho a udělala hned dvojitou dávku. Místo burákového jsem dala lískooříškové máslo crunchy, takže sem tam je v sušence i nějaký kousek oříšku. Cukru ubrala (v podstatě na polovinu, což je množství, na které jsme už zvyklí a sladší už nemusíme) a výsledek je chuťově excelentní. Mám ráda více křupavé sušenky, takže pro příště vím, že je dělat tenší a péct déle na menší teplotu (měla jsem jich z té dvojité dávky 43). Recept si ukládám jako stálici. Na řadě je varianta s mandlovým máslem, které je ze všech ořechů nejzdravější, takže super svačinka pro děti do školy.
Dirchue
Dobrý den, pekla jsem Vaše sušenky, které byly nakonec moc dobré. Jen se mi s těstem špatně pracovala, nedrželo pohromadě a velmi se drolilo. Nakonec jsem musela udělat kuličky a nich teprve placku - sušenku. Nevíte, kde jsem mohla udělat chybu? Zkoušela jsem dát do těsta dodatečně trochu mouky a vody, moc to ale nepomohlo. Jinak jsou chuťově výborné!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?