Rychle / jednoduše / zdravě

Francouzská cibulačka se zapečenými sýrovými krutony

Cibulačka je tak jednoduchá a tak vynikající polévka. Hustá, voňavá a s křupavými zapečenými sýrovými krutony vyladěná! 👍
Cibulačka recept

Francouzská cibulačka je příklad toho, jak mít z pár obyčejných ingrediencí skvělou pochoutku.

Příprava cibulačky je velmi jednoduchá. K dokonalé chuti stačí dodržet pár pravidel. Nespálit cibuli, mít dobrý vývar, opéct bagetku dostatečně do křupava, použít správný typ sýra a zapékat polévku intenzivně a krátce.🙂

Já místo klasického másla používám doma vyrobené přepuštěné máslo Ghí, které se nepřepaluje a vytváří pro restování cibule ideální podmínky.

 Ingredience na 4 porce

  • 4 velké cibule
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 700 ml kuřecího vývaru
  • 100 g tučnějšího tvrdého sýra ( Teď jsem dala cheddar, tradičně se používá Gruyére nebo Comté)
  • Olivový olej
  • Bageta (dala jsem špaldovou bagetku, tradičně se používá bílá)
  • Sůl, pepř, tymián ( někdy dávám trochu směsi Provensálské koření)

Postup

  1. Cibuli oloupu, nakrájím na proužky a restuji na přepuštěném másle do zlatova. Tento proces chce čas. Cibuli je třeba hlídat a chvílemi promíchat, aby se nespálila. Cibuli takto restuji asi 15 minut. V průběhu restování ji ochutím solí a pepřem.
  2. Když je cibule zlato hnědá, zaliju ji vývarem, ochutím tymiánem a jen krátce provařím.
  3. V troubě rozpálím gril na vysoké stupně, klidně 240. Silnější plátky bagetky opeču z obou stran na olivovém oleji. Cibulačku naliju do misek, obložím kolečky bagetky, na které dám nastrouhaný sýr. Misky dám na plech a nechám v troubě opravdu krátce zapéct. Mně stačily 2 minutky. Je třeba sledovat a neodcházet od trouby. 🙂A ihned podávat. ☝️

 TIPY

  • Pokud si chcete s chutí cibulačky ještě více pohrát, šéfkuchaři doporučují přidat do polévky 2 lžíce bílého vína.
  • Jakmile se cibule při restování dole začne přichytávat, dám na hrnec pokličku, odstavím, minutku nechám a pak zase restuji. Cibule se tímto způsobem přirozeně zapaří a nebude se zbytečně připalovat. Tento fígl jsem okoukala od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

☝️Dalším tipem na jednoduchou hustou polévku je tato bramboračka s velkými bílými fazolemi. Základní ingrediencí je pořádně velký hrnec. 😀

Cibulačka je tak obyčejná a přitom tak zajímavá a výborná polévka. 👍

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Cibulová polévka recept
4 velké cibule tvoří základ receptu. Cibule se tradičně krájí na proužky...
 
Co uvařit z cibule
Aby se cibule krásně orestovala, ale nespálila, je potřeba dát jí čas. Trvá to klidně 15 minut... Chvíli míchám a na chvíli dám na hrnec pokličku. Tento fígl zajistí, že se cibule nespálí a nebude hořknout...
 
Zapečená cibulačka
Francouzká cibulačka bez křupavých toustíků z bagetky? To by nešlo...🙂Tradičně se používá bílé pečivo, já jsem teď zvolila špaldovou bagetku se semínky... Opečená je z obou stran do křupava na olivovém oleji.
 
Krutony do polévky recept
Polévku je potřeba dát do misky, která může do trouby...Když je bagetka pořádně opečená, zůstane i po krátkem zapečení v troubě křupavá...
 
Francouzská cibulačka  se sýrem
Tradičně se cibulačka zapéká se sýry Gruyére nebo Comté. Výborný je ale také Cheddar. Ten jsem použila na fotce. Vhodný je tučnější sýr, který má po zapečení dobré vlastnosti. Nízkotučný Eidam, který zgumovatí a bude se táhnout, není správná volba. Na sýru zkrátka hodně záleží...
 
Cibulačka zapečená se sýrem recept
Ve chvíli, kdy se do polévky vloží opečené bagetky a zasypou se sýrem, je třeba jednat rychle. Dát misky s polévkou do trouby pod hodně rozpálený gril
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?