Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá fazolová pomazánka s vejci

Pokud jste ještě neobjevili kouzlo luštěninových pomazánek, tak zkuste třeba tuto z červených fazolí a vajec. Skvělá je i na topinkách.
Fazolová pomazánka s vejci

Pokud jste ještě neobjevili kouzlo luštěninových pomazánek, tak zkuste třeba tuto z červených fazolí a vajec. Skvělá je i na topinkách. Červené fazole je samozřejmě nejlepší si uvařit doma, pokud jste ale nováčci a nevíte, co čekat, klidně si pomazánku zkuste z konzervovaných fazolek. Tu jsem jednou narychlo vyráběla u přátel, kteří mi nevěřícně zírali pod ruku a hlásali: "...pomazánka z fazolí? Jako vážně? Tam se nedává žádná majonéza, ani sýr?" No chutí byli nadšeni :-)

Budete potřebovat

  • 300g červených uvařených fazolí (pokud hledáte rychlé řešení a nechcete je vařit, tak červené fazole v konzervě ve slaném nálevu)
  • 2-3 vejce uvařená na tvrdo
  • 1 cibuli
  • 70 ml rostlinného oleje (olivový extra virgine nebo řepkový
  • Sůl
  • Pepř
  • Zelenou petrželku

Postup

  1. Uvařené fazole rozmixujte do hladka na pastu spolu s olejem. V případě potřeby můžete zředit trochou vody.
  2. Ke vzniklé fazolové hmotě přimíchejte na drobno pokrájená na tvrdo uvařená vajíčka a na jemno posekanou cibulku.
  3. Podle chuti osolte a opepřete.

TIPY

  • Místo jedné cibulky můžete dát klidně dvě. Záleží jen na vás, co snesete. Syrová cibule je každopádně zdraví velice prospěšná. V syrovém stavu jsou známé její antibiotické účinky či detoxikační účinky.

  • Luštěniny obecně by se při vaření měly solit až na konci. Sůl zpomaluje měknutí. Naopak přidáním trochy jedlé sody se doba varu zkracuje. V „měkčí“ vodě se luštěniny snáze uvaří.

  • Pokud jste se rozhodli fazole si uvařit, z části můžete vyzkoušet tuto pomazánku a zbytek fazolí využít třeba druhý den na chilli con carne, gulášovou polévku s fazolemi, kuskus se zeleninou a fazolemi nebo zeleninový salát.

V rámci zdravého životního stylu je dobré zvyknout si na to, že se při výrobě pomazánek můžeme snadno obejít bez mléčných výrobků.

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lenka
Dělala jsem vůbec poprvé pomazánku z fazolí a výborná, budu dělat pravidelně :-)
Petra
Děkuji, opravdu výborná, ani by mě nenapadlo takhle ji připravit. Pochutnala si celá rodina :-)
Karit
Výborná!
Katka
Pomazanku jsem dnes delala a vsem moc chutnala. Dekuju za super recept.
Kamila (varilamysicka.cz)
Moc děkuji za zprávy, je pravda, že tato pomazánka snad každého překvapí, jak je výborná :-)
kackav
Dnes jsem vyzkoušela tuto pomazánku a mohu vřele doporučit. Dělala jsem ji z konzervovaných fazolek a i tak byla úžasná. Příště zkusím fazolky přímo uvařit.
Daniela
Dobrý den, mám asi hloupou otázku, ale mixují se fazole i s vodou, ve které se vařili? Nebo jen sceděné s tím olejem?děkuji
Tomáš
Dobrý den, mám asi taky hloupou otázku, ale fazolí má být 300g v uvařeném stavu? Díky
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?