Rychle / jednoduše / zdravě

Zadělávaná zelenina s tempehem - rychlý zdravý a výživný oběd

Tempeh se dá jíst jak studený, tak teplý, právě třeba v zadělávané zelenině. Jednoduché a rychlé.
Dušená zelenina s tempehem

Toto jídlo máte hotové do 15 minut, navíc obsahuje mnoho vitaminů, minerálů, vlákniny a dostatek bílkovin. Mnohdy jinak fádní dušená zeleniná získá díky tempehu výraznou chuť. Tempeh se řadí mezi nejkvalitnější sojové výrobky díky vysokému obsahu živin a dobré stravitelnosti. Do svého jídelníčku by ho občas měli zařadit všichni, nejen vegetariáni.

Budete potřebovat

(množství si uzpůsobte podle počtu porcí)

  • Uzený tempeh
  • Olivový olej (můžete dát i kousek másla)
  • Zeleninovou směs (použila jsem mraženou směs, mám 2 varianty: buď hrášek, mrkev, kukuřice nebo mrkev, hrášek, žlutá mrkev a fazolový lusk)
  • Trochu vody na podlití
  • Koření na ochucení zeleniny, bylinky, např. řeřichu, popř. sypký zeleninový bio bujón
  • Trochu mouky (hladké, špaldové, je to celkem jedno) .

Postup

  1. Vámi vybranou zeleninu nebo mraženou zeleninovou orestujte na troše olivového oleje.
  2. Po chvíli podlijte a duste 3 minuty.
  3. Povrch zeleniny lehce zaprašte moukou a promíchejte. Mouka spolu s tekutinou a tukem vytvoří na zelenině jen takový chutný povlak, dodá jí to zkrátka šmrnc ... Duste pod pokličkou ještě tak 5 minut.
  4. Řiďte se tuhostí zeleniny, rozhodně nění cílem, abyste v pánvi našli hustou zeleninovou moučnou kejdu ;-)
  5. Úplně nakonec do směsi vhoďte na kostičky pokrájený uzený tempeh a prohřejte. Jedná se o hotový produkt, není nutné ho vařit.

Můžete jíst samotné nebo podávat se šťouchanými brambory.

Výhoda tohoto jídla je ta, že je extra rychlé (pokud použijete mraženou zeleninovou směs)

Je mražená zelenina zdravá?

Dle odborníků na výživu je nejzdravější čerstvá zelenina. Hned na druhém místě je ale zelenina mražená, která může být v některých případech dokonce zdravější, než ta čerstvá, která může být napadená plísní. Pokud byste porovnali obsah vitaminů dlouhodobě klasicky skladované zeleniny a té mrazené, vyšla by v mnoha případech mražená dokonce líp. Mražená zelenina podléhá při výrobě přísným pravidlům, kdy od doby sklizně musí být do pár hodin zamražená, aby zůstaly zachovány živiny. Otázkou pak je, jak se k produktům chovají samotní distributoři a jak dodržují řetězec nepřetržitého mražení. Promněte ji v prstech, měla by se uvnitř sypat ...

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá večeře
Zeleninová směs lehce zahuštěná moukou. Tempeh stačí přidat až ke konci a jen ho vlastně prohřát ...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Irena
Ahoj, ještě minulý týden jsem nevěděla, že nějaký tempeh existuje.Musím říci, že je to přímo pochoutka, a dokonce zdravá. Ochutnala jsem tempeh marinovaný i uzený.Tento recept budu určitě často využívat :-)
Edit
Ňam ňam, tak tohle se opravdu povedlo!!!
Kamila (varilamysicka)
A jak je to rychlý, že jo :-) Díky za zpětnou vazbu! :-)
milu
Dobrý den, Kamilo, s úžasem se prokousávám Vašimi stránkami.... :-) Tolik skvělých! receptů - nevím, který vyzkoušet dřív. Mám dotaz na zmiňovaný, opěvovaný tempeh - od kolika roků vařit dětem? Můžou děti uzený tempeh? Děkuji za odpověď a přeji neutuchající chuť tvořit tyto báječné stránky. :-)
Kamila (varilamysicka)
Mockrát děkuji za tak povzbuzující zprávu. Tempeh je kvalitní potravina, určitě ale není určen nejmenším dětem. Jedná se o sojový produkt, vysoce koncentrovanou bílkovinu, navíc obsahuje na povrchu přírodní plísně. Názory se jistě budou lišit, jeden z nich ale je, že občasné podání menšího množství tempehu by mělo být v pořádku pro děti od cca 2 let. Když uděláte rajčatovou omáčku a do ní nastrouháte tempeh (něco jako boloňská) a dáte dítěti trochu s těstovinami, není se čeho bát. Měl by ale být rozhodně v biokvalitě. Starší děti tedy bez problémů tempeh jednou za čas dostat mohou.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?