Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová cibulačka s pancettou

Chuťově výrazná krémová polévka, jejíž základ tvoří pořádná porce do zlatova orestované cibule. Receptura bez mouky. Závěrečný šmrnc jí dodají kostičky opečené pancetty.👍
Cibulačka s pancettou

Tato polévka vychází z tradiční cibulačky, která se na začátku neobejde bez poctivého opečení pořádného množství cibule. Tento krok je zárukou skvělé chuti. Né každému však vyhovuje nabírat lžící kusy cibule, proto je tu i jemnější krémová varianta.🙂Doplněná o kostičky opečené pancetty je výborná!

 Ingredience

  • 1 kg cibule (asi 7 cibulí)
  • Olivový olej nebo máslo Ghí
  • 1 litr vývaru (další dle potřeby)
  • 1 vrchovatá lžička třtinového cukru
  • 100 g pancetty
  • 100 ml smetany na zjemnění (typ dle vašeho stylu, tradiční nebo rostlinná varianta)
  • Sůl, pepř, tymián nebo provensálské koření
  • Zelená petrželka na ozdobu

 Postup

  1. Cibuli oloupu, rozkrojím na půl a pak ji nakrájím na proužky. Do hrnce dám olej nebo kombinaci oleje a přepuštěného másla a pozvolna restuji cibuli do zlatova. Stejně jako na tradiční cibulačku. Trvá to tak 10 minut než cibule krásně změkne a celá zezlátne. V průběhu opékání ji popráším lžičkou třitnového cukru a průběžně promíchávám, aby se cibule zbytečně nespálila.
  2. Cibuli zaliju vývarem nebo vodou a ochutím kvalitním bujónem. Přidám koření a povařím 5 minut.
  3. Polévku rozmixuji do hladka. Nejlépe to jde ve stolním mixéru. Pokud je stolní mixér menší, dělám to na 2x.
  4. Ke konci zjemním smetanou a doladím hustotu.
  5. Každou porci na talíři ozdobím drobnými kostičkami opečené pancetty a zelenými bylinkami. Hotovo!

☝️Vyhovují vám spíše polévky se "strukturou"? Vyzkoušejte tradiční francouzskou cibulačku se sýrovými krutony.🙂

Ať se vám polévka povede!🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Polévka z cibulačka s pancettou
Cibulačku na talíři doladím pokaždé jinak. Někdy jen pancettou, jindy proužky do zlatova orestované cibule nebo křupavými krutony.
 
Krémová cibulačka
Hustotu polévky ladím až na závěr. Někdy je chuť uděla🙂t ji hutnou, jindy zase lehčí a více řidší. Tady je ta hutnější varianta.
 
Krémová cibulačka
Tradiční cibulačka se hůř nabírá na lžíci. Tato krémová se krásně jí a její chuť je jemnější.🙂
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?