Rychle / jednoduše / zdravě

Petrželové brambory + jak v nich při vaření zachovat co nejvíce vitaminů

Nejsou brambory jako brambory. Stačí vědět, jak je správně udělat, abychom zachovali co nejvíce vitaminů.
Příloha

Tak málo stačí a z obyčejných brambor vykouzlíte přílohu nabitou vitaminem C. Stačí jen mít na paměti, že brambory lze připravovat i jinak, než je oškrábat, nakrájet na kostičky a vařit ve velkém množství vody, kterou pak většina lidí vylije. Nejefektivnějším způsobem je vařit brambory se slupkou nad párou nebo jen v malém množství vody. Většina látek tak zůstane v bramborách zachována. Když je pak ochutíme trochou mořské soli, bohatě přidáme jemně nasekanou petržel a úplně na závěr čerstvé máslo, tak jsme jejich zpracování posunuli tím správným směrem.

Budete potřebovat

  • Brambory vhodné pro vaření ve slupce
  • Vodu
  • Kmín
  • Sůl
  • Případně větvičku libečku
  • Čerstvé máslo
  • Čerstvou petržel

Postup

  1. Brambory omyjte, vydrhněte a dejte vařit nad páru, případně do menšího množství vody. Přisypte trochu celého kmínu, pokud máte, tak na ovonění větvičku libečku, a vařte do změknutí pod pokličkou. Nad párou je vhodné připravovat spíše menší brambory, 4 giganty v hrnci byste pařili do měkka docela dlouho.
  2. Když máte brambory s jemnou slupkou, vůbec je nemusíte loupat, v tomto případě jsem to také neudělala.
  3. Brambory nakrájejte na kousky a v hrnci promíchejte s nasekanou petrželí a máslem. Osolte mořskou solí dle chuti.

Jaké výhody pro nás tyto brambory mají?

  • Brambory vařené nad párou nebo v malém množství vody – Zůstane v nich zachováno větší množství vitaminů a minerálů. Brambory jsou bohaté na vitamin C, to je nám ale k ničemu, když je vaříme ve 3 litrech vody, kterou pak vylijeme.

  • Čerstvá petržel – je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Při pravidelné konzumaci posiluje imunitní systém.

  • Čerstvé máslo – obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, tedy A,D,E a K. Má své místo především v jídelníčku dětí, pro které je daleko vhodnější, než různé margaríny. Obsahuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou dobře stravitelné.

K těmto petrželovým bramborám můžete zkusit udělat třeba pohankové karbanátky

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Tereza
Právě jsem zkoušela, jedli jsme je doma jen samotné i tak to bylo skvělé :-) Moc děkuji za recept :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?