Rychle / jednoduše / zdravě

Slaný cuketový koláč ze špaldové mouky

Sezóna cuket se blíží, bude se tedy hodit každý rychlý a osvědčený recept, jak je zužitkovat. V tradičním slaném koláči quiche jsou cukety perfektní.
Co s cuketou

Cukety jsou úžasné. Hodí se do salátu, je z nich výborná krémová polévka, zazáří při grilování, dají se použít místo zelí, do perníku, vydlabat je a naplnit nebo upéct slaný koláč... Jeho příprava je jednoduchá :)

Budete potřebovat

korpus na koláč:

  • 250 g jemně mleté špaldové mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
  • 25 ml vody

náplň:

  • 1 cibuli
  • 1 střední cuketu
  • 80 až 100 g kvalitní slaniny

smetanová zálivka:

  • 4 vejce
  • 1 kelímek (200ml) smetany
  • 1 kelímek (150 g) zakysané smetany
  • sůl, pepř

Postup

  1. Z ingrediencí na korpus vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu.
  2. Těsto rozválejte na tenkou placku. Pomoci si můžete tak, že těsto rozválíte mezi dvěma listy pečícího papíru. Těstem vyložte kulatou formu tak, aby bylo těsto i na bocích formy. Nasypte do formy suché fazole a předpečte korpus "na slepo" na 200 stupňů 15 minut.
  3. Korpus naplňte směsí z pánve a zalijte smetanovou zálivkou. Pečte dalších 30 minut.

Přijde vhod teplý i studený :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Cuketa zdravý recept
Ingredience na náplň nejdříve orestujte a nechte vychladnout. Slanina dodá náplni plnou chuť. Kdo chce bez masa, může zkusit tempeh ...
 
Slaný quiche
Do krátce předpečeného těsta dejte cuketovou náplň a zalijte krémem ze smetany a vajec.
 
Cuketa zdravý recept
Po 30 minutách je upečený. Nechte ho chvíli vychladnout, ztuhnout, lépe se pak krájí. Fotka ukrojeného kousku bude příště. Oni mi to všechno snědli, než jsem ji stihla udělat :D
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?