Rychle / jednoduše / zdravě

Dokonalé brownies

Tento recept na brownies je úžasný! To pravé pro čokoholiky :)
Dokonalé brownies

Brownies- to je ten pravý recept pro milovníky čokolády :) Když bych měla nalézt český ekvivalent pojmu brownies, byl by to asi „čokoládovník“ :)

Brownies jsou finančně nákladnější, zde se ale nejede na kvantitu, nýbrž na kvalitu.

Dříve jsem je pekla několikrát, neměla jsem ale ten správný recept, proto jsem se k němu nevracela.

Na internetu si musíte dát pozor – co se tam válí bábovek obarvených kakaem a nazvaných brownies...! :)

Tento konkrétní recept jsem viděla na stránkách Apetitu, Ona Dnes a ten samý jsem také objevila v 7 let starém časopise o vaření. Kdo je tedy autorem se asi jen tak nedozvíme :)

Na 16 čtverečků budete potřebovat

  • 350g čokolády, nejlépe s obsahem kakaa 50 – 60%
  • 250g másla
  • 3 velká nebo 4 malá vejce
  • 250 g krupicového cukru (nejlépe hnědého, který do original brownies patří)
  • 85g hladké mouky
  • Půl lžičky prášku do pečiva (ne víc)

Postup

  1. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte spolu s máslem.
  2. Vejce vyšlehejte spolu s cukrem, až vznikne světlá a hustá hmota.
  3. Tuto hmotu opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády.
  4. Navrch prosijte mouku s trochou prášku do pečiva a se vší jemností vymíchejte do hladka.
  5. Vlijte do menšího pekáčku (já použila 22 x 30 cm), který je lehce vymazaný a ještě vyložený pečicím papírem.
  6. Pečte 30 – 35 minut na 160° (elektrická) nebo 140° (horkovzdušná). Povrch musí být pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý.

Moje tipy k receptu

  • Během vychládání těsto ještě trochu dojde. Nechte ho vychladnout v pekáčku.
  • Brownies musí opravdu pořádně vychladnout a odpočinout si, pak totiž ztuhnou na správnou konzistenci.
  • Nevyplatí se experimentovat. Dodržte recepturu a povedou se vám.
  • I kdyby se vám zdály nedopečené, tak je v žádném případě nenechávejte déle v troubě. To je klasická začátečnická chyba. I já jsem si ji prošla :)
  • Tento recept je na základní brownies, do těsta se dají přidat i ořechy, bílá čokoláda, maliny...

Přeji dobré čokoládové mlsání!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Brownies v pekáčku
Brownies v pekáčku 22 x 30 cm. Na povrchu pevné, lehce lesklé, uvnitř však mazlavé.
 
Nakrájené brownies
Brownies krájejte až po úplném vychladnutí a odpočinutí.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Irena
Nemám slov, kdybych mohla, sním celý pekáček.Vypadá to, že se závislosti na čokoládě nezbavím. Tak něco dobrého už jsem dlouho nemlsala.
Petr
Mňam Mňam Mňam !!!
Lionelka
Nedávno jsem dělala brownies a velice jsme si pochutnali. Pekla jsem je v troubě u mého přítele, která špatně peče. Dlouho se rozehřívá a pak stejně peče málo, což u tohoto receptu je ale spíš výhodou:-), takže se povedly. Včera jsem na ně opět dostala chuť, tak to vypadá, že je brzy opět upeču:-) ...díky za recept Kami.
Alena
Poprvé se mi vůbec nepovedly a měla jsem pocit, že pořád nejsou hotové, až to bylo v háji :-) Podruhé a potřetí už se povedly a já děkuji za objevení této čokoládové lahůdky! :-)
Radka
nejlepší brownies mého života!
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Tak to mne velice těší, že se brownies daří dělat a chutnají :)
Filip
stalo se mi, že jsou ted takové více mazlavé jako celé, ne jenom uvnitř jak by měli být? nevite cojsem udělal za chybu? Nebo nejsou jen dostatečně uležené? Dal jsem méně čokolády o 50g a použil o trošku větší pekáč, jelikož malý nemam - takže jsou takové přízemní.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Filipe, u brownies záleží na mnoha faktorech - jak peče trouba, jaká čokoláda se použije. Dají se upéct i nižší ve větším pekáčku, to vůbec nevadí. Jestli jsou celé příliš mazlavé, tak možná chtěly nechat ještě pár minutek v troubě navíc. Nebo je opravdu nechat odležet, ony až pořádně vychladnou a ztuhnou, tak mají také hned jinou konzistenci. Člověku nezbývá, než si to vyzkoušet, poučit se, pak už se ale vždy povedou. Zrovna dnes jdu péct pro návštěvu dvojitou dávku.
MayaMat
Upiekla som....fantázia....ešte je teplý a už teraz je výborný...mnam. Je to rýchle, jednoduché, áno drahé...ale stojí to zato. Mňam...
Jitka
Opravdu dokonalé!!lepší jsem snad nejedla :)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Jsou opravu výborné, člověk musí konzumovat po čtverečcích uváženě, protože kalorií obsahují požehnaně ;)
Lucík
Opravdu nejluxusnější, škoda, že to není moc zdravé a je to tak kaloricky vydatné :D
kamila (www.varilamysicka.cz)
Co je zdravé a co není zdravé, to je otázka. Je to čistě domácí, žádná éčka, hořká čokoláda zdravá je, takže to bude spíš otázka té kalorické hodnoty. Tyto brownies jsou kalorická bomba. Také má člověk nárok na jeden kousek. Ten neublíží a ještě zlepší náladu. Když někdo sežere půl plechu sebezdravějšího moučníku, už to zdravé není :-)
Lucinka
Ahoj brownies miluju, zatim si troufam tedy jen na podobu z krabice, ale zda se mi ze to asi moc dlouho nechavam pect. Jaka ma byt spravna konzistence brownies?
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Lucinko, když se budete držet přesně toho návodu v receptu, povedou se! Základem je nenechávat brownies v troubě o 10 minut déle, když se nám zdají nehotové. Ony vlastně vevnitř mají zůstat vláčné. Na povrchu by před vyndáním z trouby neměly být tekuté, ale měla by tam vzniknout taková lesklá trochu popraskaná tenká slupka. Každopádně raději je vyndat dřív, než později - vysušily by se a bylo by to k ničemu ;-)
lucilla
Mala vychytavka k finálnej uprave: posypte ešte teply koláč škoricovým cukrom a pri servírovani podávať s kopcekom kyslej smotany,resp.mascarpone zmiesane s troškou cukru, čerstvé maliny,cucoriedky alebo jahody...
Pavla
Povedlo se. o)
Verik
Vyborny, nejlepsi, zkratka super recept. Po vsech strankach dokonale!!!!!
Evča
Úžasný recept! Povedlo se mi hned napoprvé perfektně a jen se po něm zaprášilo :-)
gabina72
Luxusní věc, dělala jsem dceři do dortové formy na narozky....děkuji moc za recept
Lenka
Chtela bych podekovat za uzasne recepty, vzdy jsem spokojena, vzdy najdu co potrebuji. Uspech je zarucen. Jen tak dale!
Kamila (varilamysicka)
Moc děkuji za milé komentáře. Brownies jsou opravdu lahůdka, spíše sváteční záležitost :-) Jednou za čas takto dokonale zhřešit stojí za to :-)
Tereza
Chtěla bych moc poděkovat za skvělý recept. Brownies jsem chtěla zkusit už delší dobu, ale recepty na internetu se od sebe lišily nejen surovinami, ale i jejich poměrem - a to někdy docela dost, takže jsem nebyla jistá, čím se řídit. Tenhle recept jsem vybrala díky kladným reakcím - a stálo to za to, před pár hodinami jsem dopekla, teď ochutnala a jsou výborné! Akorát jsem si dala dva kousky a mám dost, nic sytějšího jsem ještě nejedla.
Martina B.
To jsem neměla zkoušet...přijdeme na mizinu....není to zrovna levné :-)))
Petula
Dobry den, brownies pecu uz asi po 10, ale vzdy se mi stane to same, kraje jsou vysoke a cely prostredek je propadly, nevite cim by to mohlo byt?
Juana
Zkoušela jsem napoprvé a výsledek vynikající. Myslím, že do zítra nezbude nic. Je opravdu výborný.
Mona
Tak právě jsem poprvé dopekla a jsem šíleně zvědavá na výsledek. Chystám se na finální úpravu na talířek přidat pravou šlehačku s přelít povařenými malinami.Manžel a synáček mají svátek,tak jsem udělala do dortové formy.Prijede tchýně s tchánem,tak doufám,že se vytáhnu :).
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?