Rychle / jednoduše / zdravě

Výborný makový závin z tvarohového těsta

Kdo opravdu miluje mák, tak se nespokojí s makovou bábovkou či nějakým suchým "makovým" šátečkem. Když mák, tak poctivou šťavnatou porci. A kde jinde, než v závinu :)
Makový závin recept

Jednou za čas mám chuť na pořádnou porci máku. Proč si ho tedy nedopřát, obzvlášť, když je mák nutričně velmi zajímavá plodina. Obsahuje totiž pozoruhodné množství vápníku, vlákniny, i vitaminu E.

V domácím závinu mám já osobně mák nejraději. Těsto jsem zvolila tvarohové, které má skvělé vlastnosti. Je křehké, ale netrhá se. Přesně dělané pro šťavnatou makovou náplň...

Množství je na 1 velký závin, cca 10 kousků

Na tvarohové těsto budete potřebovat

  • 200 g hladké mouky (dala jsem půl na půl hladkou a jemně mletou celozrnnou špaldovou)
  • 125 g tvarohu ( polotučný, vanička)
  • 125 g másla

Na makovou náplň budete potřebovat

  • 200 g mletého máku bez cukru
  • 300 ml vody ( jde to i bez mléka)
  • 4 lžíce povidel (variantou je také datlová pasta nebo datlový sirup)
  • Půl lžičky skořice ( nebo jak chcete)
  • Dle chuti můžete ještě lehce dosladit

Na potření závinu 1 žloutek

Postup

  1. Z mouky, tvarohu a másla vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu v lednici odležet.
  2. Mezitím si připravte makovou náplň. Mák zalijte vodou a nechte 5 minut vařit. Pak přidejte povidla, skořici, případně lehce doslaďte. Někdo má rád v makové náplni pár kapek rumu ;) Společně vařte a míchejte ještě 5 minut, až bude náplň mazlavá, spojená. Poznáte sami, zda je třeba přidat ještě trochu tekutiny. Náplň musí být hutná, ne řídká. Mrkněte na fotky dole.
  3. Těsto vyválejte na tenkou placku a potřete náplní, která musí být hodně studená. Nestačí pokojová teplota. Když bude opravdu vychlazená, nebude pak narušovat vlastnosti těsta :)
  4. Zabalte závin, okraje spojte, zahněte dospodu a přendejte na plech. Já na něj dávám pečící papír. Pak už jen potřete rozmíchaným žloutkem a upečte dozlatova na 185 stupňů asi 35 minut.

Škoda více slov, snad je z fotky poznat, jak bude dobrý :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Těsto na závin

Těsto zpracovávám rukama tak, aby bylo zcela kompaktní, zabalím do potravonové folie a dám alespoň na hodinu odležet do lednice.

 
Mák recept

Receptů na makovou náplň je mnoho. Já mám ráda, když je pořádně šťavnatá a sladká. Tomu pomohou povidla :)

 
Zdravý moučník

Pracovní desku popráším moukou a vyválím tenkou placku. Na ni rozprostřu zcela vychladnutou makovou náplň. Náplň by měla být opravdu studená, aby jakkoliv nenarušovala vlastnosti těsta.

 
Špaldový závin s mákem

Plát těsta s makovou náplní sroluji do závinu. Okraje spojím a zahnu do spodu.

 
Makový moučník

Na 185 stupňů cca 35 minut, prostě do zezlátnutí. Koukněme na fešáka. Bude z něj 10 poctivých kousků :)

 
Tvarohové těsto na moučník

Nechala jsem ho chvíli odpočinout a hned šel takto krásně nakrájet.

 
Mák recept

A teď už jen zakrojit. Každá porce je plná šťavnaté sladké makové náplně. Když makový závin, tak pořádný! :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Petra
Těsto na závin je bezvadné! Miluju mák, ale neměla jsem ho aktuálně doma, zato jsem tu měla "unavenější" jablka. Takže jsem udělala klasiku a výborné! Těsto jednoduché a rychlé - pomáhal mi ho dělat můj dvouletý syn :-) Příště zkusím s tím mákem (až seženu kvalitní).
Romana
Výborný závin! Skvělé těsto, diky.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?