Zapečená cuketa plněná žampiony a sýrem

Hodíme se k sobě, miláčku? Říká žampion cuketě. Definitivně ano!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když tak přemýšlím, co nejčastěji dělám s cuketou, tak vyhraje jakákoliv verze krémové cuketové polévky a jakákoliv verze obalované cukety. U Žampionů je to nejčastěji nějaká rychlá směs z pánve, rizoto nebo také pomazánka na topinky.

Teď jsem zkusila něco úplně nového. Jídlo je téměř bez práce do 10 minut v troubě a výsledek vynikající.

Množství je na 2 porce

Budete potřebovat

  • 1 střední cuketu
  • 250 g zahradních žampiónů (menší vanička)
  • 2 lžíce ricotty
  • 30 g sýru Grana padano nebo parmazánu
  • Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, hřibové koření
  • Na orestování žampionů přepuštěné máslo Ghí, seženete i v BIO kvalitě
  • Na pokapání olivový olej
  • Zelenou petrželku na ozdobu

Postup

  1. Žampiony omyjte a nasekejte na jemno nebo malé kousky. Může pomoci kuchyňský robot.
  2. Orestujte je pár minut na oleji nebo na másle GHÍ. Pokud chcete, můžete pod žampiony hodit ještě cibuli. Osolte, opepřete, rozhodně přidejte drcený kmín a skvělé je taky hřibové koření. Nechte krátce zchladnout, zjemněte 2 lžícemi syrovátkového sýra Ricotty a výrazným tvrdým sýrem Grana padano.
  3. Cuketu omyjte, rozřízněte podélně a vydlabejte vnitřek tak, aby vznikl prostor pro náplň, ale zároveň pod slupkou byla i vrstva dužiny. Cuketové lodičky naplňte směsí a vložte do vhodné nádoby. Já mam oblíbený obdélníkový skleněný pekáček.
  4. Pečte v troubě na 190 stupňů asi 40 minut. 5 minut před koncem můžete ještě povrch posypat trochou sýra. Že je hotovo poznáte pohledem, povrh lehce zezlátne, cuketa stále krásně drží tvar, ale už je rozpečená.

Toto jídlo je výborné teplé i studené, samotné i s přílohou. Přílohu zvolte s citem. Vzhledem k typu jídla bych to místo houskových knedlíků viděla spíše na rýži nebo bulgur, který je i na fotce 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky