Rychle / jednoduše / zdravě

Alpská polévka

Výborná chuť a zajímavost této polévky je dána hlavní ingrediencí, a to pečeným česnekem. Chuť česneku je díky pečení jiná, jemnější. Určitě ji zkuste!
Alpská polévka

Na tuto polévku jsem narazila v jednom starším časopisu, když jsem doma třídila. Hned mne zaujala a také jsem ji hned zkusila :) Její výborná chuť a zajímavost je dána hlavní ingrediencí, a to pečeným česnekem. Člověk by si možná řekl, proč ho péct, když ho v té polévce můžu do měkka uvařit. Má to velký smysl. Chuť česneku je díky pečení jiná, jemnější. Polévka mne opravdu oslovila a určitě ji budu dělat častěji.

Na 4 porce budete potřebovat

  • 1,2 litru vody
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 velkou nebo 2 střední brambory nakrájené na jemné kostičky
  • 3 celé hlavičky pečeného česneku v troubě (bude to 6 půlek)
  • 1 bio bujón (zeleninový, bez glutamátu)
  • sůl a bílý pepř na dochucení
  • špetka sušeného tymiánu

Postup

  1. Nejdříve si upečte v troubě česnek. 3 palice česneku překrojte a řeznou stranou dolů rozložte na plech, který lehce pokapejte olivovým olejem. Pečte na 180° cca 25 minut.
  2. Máslo rozpusťte v hrnci a zaprašte moukou. Tu nechte krátce osmahnout a zalijte částí vlažné vody.. Promíchejte a dolijte zbývající vodu. Přidejte BIO bujón nebo bujón bez glutamátu. Pokud máte přímo zeleninový nebo kuřecí vývar, tak použijte samozřejmě ten.
  3. Uveďte do varu, stáhněte plamen a do polévky přidejte upečené stroužky česneku, brambory na jemné kostičky a špetku sušeného tymiánu. Česnek jde ze slupek úplně krásně vyloupat. Dělám to vidličkou.
  4. Společně povařte 15 minut – do změknutí brambor.
  5. Na závěr rozmixujte na hladký krém. Můžete dochutit troškou soli a pepře.

Podávejte s opečeným toustovým chlebem nebo opečenou tmavou bagetkou. Více labužnickou verzi uděláte tak, že na pečivo dáte nastrouhaný sýr a krátce zapečete.

Polévka by měla být více bílá, než ji mám já na fotce. Mám ji hozenou trošku do zelena proto, že jsem použila BIO zeleninový bujón, který je plný zeleniny a bylinek (Würzl). Pokud byste použili kuřecí vývar, bude světlejší :)

Polévku neuděláte lepší, když tam místo 2 středních brambor dáte 4 :)) Zde se vyplatí přesně dodržet recepturu, aby měla konzistenci tak akorát.

Dobrou chuť !

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Alpská česneková polévka
Překrojený česnek připravený k upečení. Na plech ho dejte řeznou stranou dolů.
 
Alpská česneková polévka
Navzdory velkému množství česneku je jemná.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

JaniX.
Polévku jsem dělala už 2x a můžu zodpovědně nahlásit, že je opravdu výborná. Super TIP:)
Sára
Všem chutnala, skvělý recept, budu ho dělat častěji, je super, že ten česnek jde lehce vyloupat, takže to není moc pracný.
Nelly
Vyzkoušeno - luxusní! :)
michelagelka
VÝBORNÁ!
Lucky
Výborná polévka, jemná a krémová. Rozhodně jsem ji nevařila naposledy. Děkuji za recept, jednou jsem podobnou česnečku jedla na dovolené, strašně mi chutnala a jsem ráda že si jí konečně můžu uvařit doma :)
kamila (varilamysicka)
I přes to velké množství česneku je polévka fakt jemná ...Krásně zahřeje, také je u nás oblíbená :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?