Rychle / jednoduše / zdravě

Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce

Lilkové rolky naplněné osvědčenou směsí s výrazným sýrem překvapí skvělou chutí! Zapečené v jednoduché rajčatové omáčce získají další šmrnc a šťavnatost. Výborné hlavní jídlo nebo jen chuťovka pro každou příležitost.
Lilkové závitky recept

Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce se mohou na první moment zdát složité. Ve skutečnosti se jedná o snadné a rychle připravené jídlo, které překvapí svojí výraznou chutí.

Plátky lilku lze srolovat s tolika ingrediencemi! Od sýrů, přes masové směsi až po luštěninové pasty. Mě zaujala jedna středomořská verze, kdy se použije výrazný tvrdý sýr, strouhanka, žloutek a olivový olej. Výborné!

Níže uvedené množství je menší, když plánujete rolky pro více lidí, určitě použijte 2 lilky.🙂

Ingredience (6 rolek)

  • 1 lilek
  • 4 větší lžíce strouhanky (dala jsem kukuřičnou strouhanku)
  • 50 g tvrdého vyzrálého sýra (Old gouda, Grana Padano, parmezán atd.)
  • 1 žloutek
  • Olivový olej
  • Sůl (pokud je sýr velmi slaný není třeba)
  • cca 500 ml rajčatové passaty (Passata di pomodoro, rajčatová omáčka, hladká, bez kusů rajčat, kupuji ve skle)
  • Přírodní cukr nebo jiné oslazovadlo na doladění chuti rajčat
  • Čerstvé bylinky dle chuti (já dala bazalku)

 Postup

  1. Předehřeju si troubu na 200 stupňů a začnu připravovat lilek. Lilek omyju, odkrojím konce a podle jeho velikosti z něj nakrájím cca 6 slabých plátků. Cca 5 mm. Plátky krátce opeču na olivovém oleji na nepřilnavé pánvi z obou stran tak, aby lilek změkl a zezlátl. Během opékání ho ochutím solí nebo troškou vhodného koření na zeleninu.
  2. Smíchám ingredience na směs do lilků. Sýr nastrouhám na jemno a promíchám ho se žloutkem, strouhankou a olivovým olejem tak, aby vznikla kompaktní lepivá hmota.
  3. Opečené plátky lilků potřu rovnoměrně náplní a sroluji.
  4. Do menšího pekáčku nebo zapékací misky vliju pasírovaná rajčata a ochutím je, jak je potřeba. Já jsem omáčku doladila třtinovým cukrem a bylinkami. Dle situace můžete použít jinou"svoji" rajčatovou omáčku. Do omáčky naskládám srolované lilky tak, aby jejich konec byl ve spodu. Lilky by měly jít vidět, nesmí se v omáčce utopit.🙂
  5. Peču na 200 stupňů asi 25 minut. Lilky se krásně zapečou a omáčka zhoustne. Hotovo!

Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce můžete podávat jako hlavní jídlo nebo jako chuťovku s kouskem pečiva.

TIP

Rajčatovou passatu můžete koupit i v ochucených verzích rovnou s česnekem a bazalkou. Já nejraději kupuji pasírovaná rajčata bez příchuti buď ve skle nebo v Tetra Paku. Mohu je pak variabilně použít buď po "italsku" nebo po "česku" třeba do rajské...👍

☝️Jako další chuťovku z trouby můžete zkusit tyto tousty s pestem a mozzarrelou zapečené v troubě.👍

Ať se vám jídlo povede!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Lilkové rolky

Plátky lilku opečené na grilovací pánvi na olivovém oleji.

 
Grilovaný lilek

Každý plátek potřu připravenou směsí. Směsi je možné různě obměňovat a "vyhrát si".🙂

 
Lilkové závitky

Stačí jednoduše srolovat a zatočit do spodu.

 
Lilkové rolky

Pokud byste nechtěli lilkové rolky zapékat, stačí je naplnit třeba čerstvým kozím sýrem s bylinkami.

 
Co s lilkem

Z 1 lilku jsem udělala 6 plátku, tedy 6 rolek. Zbytky lilku jsem pak použila do pečené zeleniny v troubě...

 
Jak srolovat lilek

Do zapékací misky dám pasírovaná rajčata a dochutím dle potřeby. V tomto případě mi stačila jen bazalka, třtinový cukr a sůl.

 
Jak upravit lilek

Do rajčatové omáčky naskládám připravené lilkové rolky tak, aby částečně koukaly ven.

 
Passata recept

Tady je verze, kdy je rajčatové omáčky o trochu víc a ještě jsem ji dochutila solí "12 bylin".

 
Lilky v rajčatové omáčce

Peču na 200 stupňů asi 25 minut.

 
Passata lilek recept

Omáčka během pečení zhoustne, zredukuje se a zintenzivní svoji chuť.

 
Lilek zapečený v troubě

Tolik skvělých výrazných chutí ještě doplním o lístky čerstvé bazalky. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?