Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí játrová paštika snadno a rychle

Zkuste se někdy začíst do etiket paštik v supermarketech, hned budete mít chuť udělat si jednu doma - navíc snadnou, rychle hotovou a bez éček.
Rychlá játrová paštika

Tato paštika je vlastně jednoduchá pomazánka z jater. Tradiční příprava paštiky je náročnější a více zdlouhavá. Játra a maso se ochucují syrové a ve speciální formě, často vyložené slaninou, se pečou v troubě ve vodní lázni. Pokud ale máte chuť na paštiku a ty kupované se vám díky jejich složení příčí, je tato rychlá játrová paštika dobrým řešením.

Budete potřebovat

(množství na 2 skleničky paštiky)

  • 500g kuřecích jater
  • Lžíci másla a olej na osmažení jater a cibule (dá se použít i klasické sádlo)
  • 1cibuli
  • Smetanu na vaření (cca 150 ml)
  • 1 „panáka“ brandy (Já jsem použila Metaxu, je možné použít i slivovici nebo klasické červené víno)
  • 2 stroužky česneku
  • Na dochucení – sůl, pepř, tymián, drcený kmín

Postup

  1. Játra omyjte, očistěte a rozkrájejte na kousky
  2. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem, nebo klasicky sádlo a osmahněte pokrájenou cibuli.
  3. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte játra a chvíli restujte.
  4. Až se játra zatáhnou, přilijte brandy a nechte bez pokličky provařit cca 2 minuty.
  5. Stáhněte plamen a přidejte koření – sůl ,pepř, tymián a drcený kmín. Restujte další 2 minuty.
  6. K játrům přilijte cca 150 ml smetany a společně 5 - 10 minut provařte na mírném plameni. Ke konci přidejte 2 stroužky drceného nebo pokrájeného česneku. Játra jsou hotová rychle, takže se to s dobou přípravy nemusí přehánět.
  7. Směs nechte trochu zchladnout a rozmixujte ji na pastu, kterou přendejte do skleniček.

Paštika v lednici vydrží týden, pokud ji nebudete jíst hned, nebo ji třeba někomu vezete, je vhodné paštiku zvrchu zalít sádlem. Sádlo vytvoří přirozenou zátku a ochranu proti bakteriím, které by se jinak k paštice lépe dostaly.

TIP

Pokud je na vás paštika příliš játrová a hutná, je možné ji nastavit třeba trochou žervé a udělat ji více lehčí a pomazánkovou.

Co se týče kvality paštik, většinou je to o ceně. U levných paštik často platíte především za sádlo, kůži a éčka.

Složení jedné paštiky z obchodu

Masový vývar, vepřové sádlo, vepřová kůže, vepřová a drůbeží játra, cibule, sůl, bramborové vločky, rostlinná a živočišná bílkovina, cukr, glukózový sirup, chlorid sodný, stabilizátory a emulgátory – karagenan, E 412, E450, E471, E500, konzervanty – E250, E262, E120, zvýrazňovač chuti E621, E330, směs koření.

Tak co – přešla vás chuť?

U paštik se rozhodně vyplatí číst etikety …

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Rychlá játrová paštika
Množství paštiky je na 2 skleničky nebo 1 střední sklenici. Na fotce na čerstvém žitném chlebu.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Micheline
Dobrfd den,chtěla jsem se zeptat na le9čened roroztušene9 sklerf3zy.Me1m maminku,ktere1 touto nemoced trped.Chtěla bych ve1s pože1dat o telefoned kontakt a pokusit se sve1mi nějak domluvit předpadně na jejedm le9čened.Dekuji Holatkove1
Eliška
Zkoušela jsem dělat jak paštiku kuřecí, tak i vepřovou (stejný postup jako u kuřecí) a musím říct, že jsou luxusní!!!!! Do té kuřecí se také může přidat zelený pepř a do vepřové jsem dávala čerstvý tymián a trochu méně česneku :)
Evík
Tak jsem dala panáka ořechovice :-) nic jiného jsem doma nenašla a víno se mi nechtělo načínat, jinak bych tu paštiku ani nedodělala :-) musím říct že je výborná, udělala jsem variantu bez i se žervé, obě jsou super každá má něco do sebe a měla jsem problém ty skleničky vůbec naplnit aby mi něco zbylo. Vřele doporučuju vyzkoušejte.
kamila (www.varilamysicka.cz)
Evi, panákem ořechovice se nedá nikdy nic zkazit. Však ty domácí paštiky se dají dělat jak s vínem, tak se slivovicí a s ořechovicí musí být ještě lepší :-)
Také jsme vyzkoušeli a je opravdu moc dobrá, výborná, boží, luxusní, no nemá chybu. Hlavně člověk ví, co vní je. :) Opravdu vyzkoušejte, nemáte co ztratit, bude zaručeně chutnat. My jsme přidali Lučinu Jogurtinu, chutná nám to moc, je taková jemňoučká. :)
Hanka
Dobrý den, chtěla bych paštiku vyzkoušet a hlavně se zeptat, jestli třeba jde dát do skleniček a zavařit? Udělala bych větší množství... Poradíte? díky moc, Hanka
kamila (varilamysicka)
Dobrý den, Hanko, abych řekla pravdu, tak se zavařováním nemám zkušenosti. Když to ale vezmu logicky, tak by paštika ve skleničce určitě měla jít zavařit - sterilovat. Pokud chce někdo paštiku uchovat delší dobu ve skleničkách v lednici, tak se to také dělá tak, že se paštika nandá do čistých sklenic a zvrchu zalije sádlem. Tím se zamezí přístupu vzduchu a bakterií a prodlouží se tak doba trvanlivosti.
Snowy
Je nějaká varianta bez smetany pro lidi s potížemi s trávením mléčných výrobků a cukrů? Čím zahustit místo smetany? Tofu je blbost, co?
Kamila (varilamysicka)
Snowy: Tato paštika jde podle mě stejným způsobem připravit i bez smetany. Pokud by vadilo máslo, tak zkusit trochu sádla ...Jinak s tofu to určitě neni blbost :-) Chuť tofu je neutrální, takže to bude pořád paštika. Inspirovalo mě to a sama to zkusím ... :-)
ppetruska
jaby jsem tam dala cukr smetanu a čočku
Dagi
Díky za další výborný recept :)
Kačenka
Dobrý den, můžu se zeptat, proč je v paštiice vlastně ten alkohol?? Šlo by to i bez něj? Jsme doma dva abstinenti, kterým alkohol nechutná, manžel pouze pivo. Tak se u nás tvrdý alkohol vůbec nevyskytuje.. :D Možná jen ten co manžel dostal, za odměnu od lidí - je učitel autoškoly. Ale sám prodělal těžkou pankreatitidu, takže ho nikdy nenačal. To se musím podívat do garáže.. :D
Jana
Paštika hotová, děkuji, je moc dobrá, jen jsem měla co dělat, abych ty játra nezblajzla už když jsem je dělala s tou šlehačkou :-)
Marie
Podobně ji dělám i já . Je to výborné a hlavně bez těch ecek. Přidávám do ní brusinky nebo vlašské ořechy. Prostě Mňam.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?