Rychle / jednoduše / zdravě

Zapečené brambory se zeleninou a hořčicovou omáčkou

Zapečené brambory, které jsou bohaté na chuťově výrazné ingredience. Hořčicová omáčka jim dodá šmrnc. Zajímavé a snadné jídlo.🙂
Brambory zapečené se zeleninou

Potřebujete

Množství na 1 zapékací mísu velikosti střední pánve

  • asi 8 brambor uvařených ve slupce, vychladlých
  • 2 menší nebo 1 velkou cibuli
  • 3 mrkve
  • Kus pórku
  • Olivový olej

Na omáčku

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka (dala jsem rostlinné)
  • 2 lžíce hořčice
  • Sůl, pepř, může být čtvrt lžičky kurkumy
  • 150 g balkánského sýra (lze ho vynechat)

 Postup

  1. Nejdříve si připravte brambory vařené ve slupce. Vařím je v dostatečně osolené vodě. Nechám vychladnout.
  2. Na olivovém oleji orestuji cibuli do zlatova, pak přidám mrkev a pár minut restuji. Ke konci promíchám s pórkem.
  3. V míse si pomocí metličky připravím omáčku. Všechny ingredience prošlehám a pak přisypu obsah z pánve. Zapékací omáčka je hotová.
  4. Teď už jen vrstvím. Zapékací nádobu vymažu, položím první vrstvu koleček brambor. Zaliju polovinou omáčku. Další vrstva brambor, zbytek omáčky...
  5. Zapékám odkryté na 190 stupňů asi 40 minut.

☝️Doporučuji vyzkoušet také tuto zajímavou kombinaci. Zapečené brambory s bulgurem, vejci a mozarellou.🙂

Ať vám brambory zapečené s hořčicovou omáčkou chutnají! Jsou výrazné, na přípravu nenáročné, z dostupných ingrediencí.👍

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zapečené brambory s hořčicovou omáčkou

Nejdříve orestuji cibuli do zlatova, pak přidám na drobno posekanou mrkev a zase restuji.

 
Pórek recept

Pórek přidám až nakonec a jen ho krátce promíchám, aby zůstal pevný.

 
Zapečené brambory s balkánským sýrem

V míse si za studena připravím hořčicovou omáčkou a smíchám ji s obsahem z pánve.

 
Brambory ve slupce recept

Jako zapékací nádobu volím hlubší pánev, ve které jsem restovala cibuli a mrkev. Může se totiž dávat do trouby. Vymažu ji máslem nebo jiným tukem a položím první vrstvu koleček brambor. Brambory jsou vychladlé, byly vařené ve slupce.

 
Omáčka se zeleninou na zapékání

Polovinou směsi zaliju brambory.

 
Co s bramborami vařenými ve slupce

Teď přijde druhá vrstva brambor. Na jednu vrstvu jsem použila asi 4 brambory.

 
Hořčicová omáčka na brambory

Zaliju zbytkem směsi a dám zapéct do trouby na 190 stupňů, asi na 40 minut.

 
Zapékané brambory recept

Zapečeno! Jídlo je třeba nechat chvíli odpočinout. Obsah zatuhne a lépe se pak servíruje. Výborné!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?