Rychle / jednoduše / zdravě

Výborný toustový chléb z domácí pekárny

Tento toustový chléb nevydrží tak dlouho jako ten kupovaný. Je totiž tak dobrý, že prostě nevydrží. Kromě "opravdové" chuti je obrovskou výhodou jasné složení bez zbytečných aditiv.👍
Toustový máslový chléb z domácí pekárny

Tento recept je přesně dělaný pro domácí pekárnu. Byl v receptech k domácí pekárně ETA. Ubrala jsem jen lžíci cukru, jinak jsem se držela postupu. Pokud ji nemáte a chcete tousťák upéct v nějaké formě, musíte jednoduše testovat. 🙂Zásadní je pro nadýchaný toustový chléb správné, klidné a delší kynutí...

Nejsnadnější je nasypat ingredience do domácí pekárny a zapnout program toustový chléb, váhu nastavit na "větší chleba" a kůrku světlou.

Kdo preferuje tmavší toustové chleby, ať už celozrnné či vícezrnné, tak kreativitě se meze nekladnou. 🙂

 Ingredience

  • 400 g hladké mouky (lze koupit i v bio kvalitě)
  • 250 ml mléka (alternativy možné)
  • 2 vejce
  • 50 g lehce rozpuštěného másla
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru (druh záleží na vašem stravovacím stylu, sypké alternativy možné, i nekalorické)
  • 1 lžička sušeného droždí (opravdu stačí...)

 Postup

  1. Do nádobky z domácí pekárny nejdříve naliju tekuté přísady, pak sypké. Vliju tedy mléko, přidám vejce, hodně povolené nebo rozpuštěné máslo, cukr, sůl a lžičku sušeného droždí.
  2. Zvolím program Toustový chléb. U mě je to program 3...
  3. Ještě nastavím váhu chleba na tu vyšší hmotnost a světlou kůrku. Těsto je řidší, než když se peče klasický chléb. Je to tak správně. Po upečení pekárnu otevřu, nechám chleba trochu vychladnout a vyklopím ho. Pokud je ještě teplý nebo nějak vlhký, nechám ho vyvětrat na mřížce.

🐭Pokud chcete zkusit zajímavější verzi toustů než jen klasiku šunka-sýr, doporučuji vyzkoušet tousty s tvarůžky a orestovanou cibulí. Ty voní! 😀

Toustový chléb je vynikající čerstvý na sendviče, ale také zapečený či jen v topinkovači do křupava opečený.

Ať se povede! 🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Bílý toustový chléb z domácí pekárny
Verze z klasické bílé pšeničné mouky. I tu lze koupit v bio kvalitě. Polovinu množství mouky lze také nahradit jemně mletou celozrnnou špaldovou. Chuť však bude jiná. ☝️
 
Tousty z domácího toustového chleba
Toustový chléb není nutné pokaždé zapékat či opékat, skvěle se uplatní při přípravě sendvičů.
 
Toustový chléb z domácí pekárny recept
A takto krásně vypadají, když se zapečou s kvalitní šunkou a sýrem. Čerstvá zelenina k tomu by neměla chybět. Výborné!
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Barča
Dobrý den, Je možné dát droždí čerstvé a kolik? Děkuji za odpověď a přeji hezký den Holíková
Barča
Dobrý den, Je možné dát droždí čerstvé a kolik? Děkuji za odpověď a přeji hezký den Holíková
Jarmila
Chléb je dobrý, ale musela jsem dát víc mouky.
Veronika Osvaldova
Prosim co za program kdyz na pekarne nemam toustovy
Marťa
Chléb je moc dobrý, těsto se povedlo, ale příště uberu cukr, zdá se mi dost nasládlí..
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?