Rychle / jednoduše / zdravě

Výborný toustový chléb z domácí pekárny

Tento toustový chléb nevydrží tak dlouho jako ten kupovaný. Je totiž tak dobrý, že prostě nevydrží. Kromě "opravdové" chuti je obrovskou výhodou jasné složení bez zbytečných aditiv.👍
Toustový máslový chléb z domácí pekárny

Tento recept je přesně dělaný pro domácí pekárnu. Byl v receptech k domácí pekárně ETA. Ubrala jsem jen lžíci cukru, jinak jsem se držela postupu. Pokud ji nemáte a chcete tousťák upéct v nějaké formě, musíte jednoduše testovat. 🙂Zásadní je pro nadýchaný toustový chléb správné, klidné a delší kynutí...

Nejsnadnější je nasypat ingredience do domácí pekárny a zapnout program toustový chléb, váhu nastavit na "větší chleba" a kůrku světlou.

Kdo preferuje tmavší toustové chleby, ať už celozrnné či vícezrnné, tak kreativitě se meze nekladnou. 🙂

 Ingredience

  • 400 g hladké mouky (lze koupit i v bio kvalitě)
  • 250 ml mléka (alternativy možné)
  • 2 vejce
  • 50 g lehce rozpuštěného másla
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru (druh záleží na vašem stravovacím stylu, sypké alternativy možné, i nekalorické)
  • 1 lžička sušeného droždí (opravdu stačí...)

 Postup

  1. Do nádobky z domácí pekárny nejdříve naliju tekuté přísady, pak sypké. Vliju tedy mléko, přidám vejce, hodně povolené nebo rozpuštěné máslo, cukr, sůl a lžičku sušeného droždí.
  2. Zvolím program Toustový chléb. U mě je to program 3...
  3. Ještě nastavím váhu chleba na tu vyšší hmotnost a světlou kůrku. Těsto je řidší, než když se peče klasický chléb. Je to tak správně. Po upečení pekárnu otevřu, nechám chleba trochu vychladnout a vyklopím ho. Pokud je ještě teplý nebo nějak vlhký, nechám ho vyvětrat na mřížce.

🐭Pokud chcete zkusit zajímavější verzi toustů než jen klasiku šunka-sýr, doporučuji vyzkoušet tousty s tvarůžky a orestovanou cibulí. Ty voní! 😀

Toustový chléb je vynikající čerstvý na sendviče, ale také zapečený či jen v topinkovači do křupava opečený.

Ať se povede! 🙂

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Bílý toustový chléb z domácí pekárny
Verze z klasické bílé pšeničné mouky. I tu lze koupit v bio kvalitě. Polovinu množství mouky lze také nahradit jemně mletou celozrnnou špaldovou. Chuť však bude jiná. ☝️
 
Tousty z domácího toustového chleba
Toustový chléb není nutné pokaždé zapékat či opékat, skvěle se uplatní při přípravě sendvičů.
 
Toustový chléb z domácí pekárny recept
A takto krásně vypadají, když se zapečou s kvalitní šunkou a sýrem. Čerstvá zelenina k tomu by neměla chybět. Výborné!
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Barča
Dobrý den, Je možné dát droždí čerstvé a kolik? Děkuji za odpověď a přeji hezký den Holíková
Barča
Dobrý den, Je možné dát droždí čerstvé a kolik? Děkuji za odpověď a přeji hezký den Holíková
Jarmila
Chléb je dobrý, ale musela jsem dát víc mouky.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?