Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová polévka z rajčat, batátů a cizrny - hustá a jemná bez mouky i bez smetany

Krémová a oku lahodící polévka, která ke skvělému výsledku nepotřebuje žádnou mouku ani smetanu. Batáty spolu s cizrnou ji přirozeně zahustí a dodají sytost.
Krémová polévka s rajčaty a cizrnou

Tato krémová zeleninovo-luštěninová polévka obsahuje takovou kombinaci surovin, která jí zajistí přirozenou hustotu i krémovost.

Díky batátům a rajčatům má navíc atraktivní barvu.🙂

Polévka je ozdobená černým sezamovým semínkem, křupavou klíčenou červenou čočkou a pažitkou.🙂

 Ingredience

  • 1 balení krájených rajčat co nejlepší kvality (400 g)
  • 1 střední batát
  • 300 g uvařené cizrny (nebo balení hotové koupené)
  • 1 cibule
  • Olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • Zeleninový vývar
  • Sůl, pepř, kurkuma

Postup

  1. Na olivovém oleji orestuji cibuli do zlatova, ke konci přidám plátky česneku a krátce nechám rozvonět.
  2. Vliju rajčata, vsypu oloupané batáty nakrájené na menší kousky, uvařenou cizrnu a zaliju zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo tak akorát ponořené. Vždy je lepší ke konci raději ředit než naopak.
  3. Ochutím solí, pepřem, ráda přidávám i čtvrt lžičky kurkumy, která polévce dodá, kromě jiných benefitů, pěknou barvu. Vařím na mírném plameni do změknutí batátů. Asi 20 minut.
  4. Do hladka rozmixuji, nejjednodušeji to jde ve stolním mixéru. Doladím hustotu podle potřeby.

TIPY

  • Pokud chcete z polévky udělat sytější jídlo, hodí se k ní třeba opečený toust s rozpečenou mozzarellou. Více toustů najednou lze snadno připravit v troubě.🙂
  • Jiné chuti dosáhnete, když polévku ke konci zjemníte krémovým kokosovým mlékem a přidáte chilli.

☝️Mezi oblíbené polévky s cizrnou patří také krémová cizrnová polévka s pečeným celerem. Vyzkoušejte.🙂

Ať se vám polévky povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Batátovo rajčatová polévka

Polévka je přirozeně hustá, žádné zahušťování není třeba.

 
Batátová polévka s cizrnou

Polévku je dobré i hezké ozdobit zelenými bylinkami. A když v ní křupnou opražená semínka nebo opečené krutony, je to ještě lepší.🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?