Rychle / jednoduše / zdravě

Křupavé bramboráky s polentou

Výborné bramboráky, které Vás nadchnou svojí křupavostí. V kombinaci se zeleninou a domácím koprovým dipem stojí zato.
Jak udělat bramboráky

Klasické smažené bramboráky jsou jídlo, které rozhodně patří do kategorie "Jednou za čas". Já obecně moc nesmažím, digestoř nedigestoř, barák je vždycky zamořený. Tentokrát jsem je po dlouhé době vyzkoušela připravit jinak za pomoci instantní polenty, která do sebe vsákne přebytečnou tekutinu a zajistí křupavost.

To nejdůležitější na přípravě bramboráků je pak dbát na bezpečné smažení. Základem je výběr správného tuku na smažení, který má vysoký kouřový bod - nepřepaluje se. Jakmile se z pánve začne čoudit, dochází ke vzniku nebezpečných látek pro lidské zdraví.

Budete potřebovat

Množství podle toho, pro kolik lidí budete bramboráky připravovat. Já jsem dělala z kila a půl brambor, na toto množství jsem dala 3 vejce. Celkem z toho byly 3 pánve bramboráčků, počtem asi 16.

  • Na hrubo nastrouhané brambory
  • Vejce (na kilo a půl brambor jsem dala 3)
  • Na jemno nakrájenou cibuli
  • Instantní polentu
  • Tuk na smažení (kokosový olej, sádlo, řepkový olej)
  • Na dochucení - sůl, klasické koření na bramboráky, česnek nebo koření na zeleninu a sušený medvědí česnek, trochu kurkumy.

Postup

  1. Brambory nastrouhejte na hrubo a smíchejte s vejci a kořením.
  2. Brambory postupně začnou pouštět vodu, celou směs zahustěte podle potřeby instantní polentou.
  3. Teď dělám to, že směs na bramboráky na pár místech projedu tyčovým mixérem. Vnikne trocha "kašičky", která na hrubo nastrouhané brambory spojí.
  4. Smažte na vhodném oleji z obou stran do zlatova a odložte na papírové utěrky.

TIP

Pokud smažit nechcete nebo nemůžete, připravte si BRAMBORÁK V TROUBĚ. Musíte ale počítat s tím, že výsledek bude jiný ...

Bramboráky jsem podávala s koprovým dipem. Buď stačí jednoduše smíchat trochu zakysané smetany s koprem (čerstvým nebo sušeným) a trochou citronové šťávy, nebo můžete stejným způsobem použít sýr cottage ochucený trochou kvalitní majonézy nebo sojanézy. Zkrátka, co si můžete dovolit ;-) Na talíři by pak dále neměla chybět čerstvá zelenina nebo čerstvé klíčky, případně kvašená zelenina.

Bramboráky nakonec vždy velmi poctivě odsaju papírovými utěrkami, třeba i dvakrát. Nejsou pak mastné, zato báječně křupavé ...

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Petra
Moc a moc dobre. Instantni polentu jsem tady u nas (USA) bohuzel zatim nesehnala, ale pouzila jsem klasickou kukuricnou mouku a slo to dobre. A s tim koprovym dipem to nema chybu!!!
Eva
Dobrý den, šlo by použít namísto polenty instatni klasickou? V obchodě jsem sáhla vedle :( jinak MOC děkuji za veškerou inspiraci a skvělé recepty ;)
Kamila (varilamysicka)
Petro, děkuji, ono se těch spjovadel dá vždy použít více, jsem ráda, že to šlo v pohodě i stou kukuřičnou moukou :-)
Kamila (varilamysicka)
Evo, já si myslím, že to půjde. Určitě by bylo fajn nechat těsto chvíli odležet, aby se kukuřičná krupice stihla dobře nasáknout. Moc mě těší, že tyto stránky mohou být inspirací :-) A děkuji za komentáře :-)
Kathrin
Přidám naše vylepšení bramboráků, jde už spíš o zeleninové placičky... ale úplně jsme tím vytěsnili klasický bramborák... vzniklo to tak, že jsme měli málo brambor a moje tříletá dcera vytáhla z lednice mrkev, celer a pórek :-D takže ke klasicky na hrubo nastrouhaným bramborám dávám na jemno nastrouhanou mrkev a na hrubo celer, plus pórek na jemno nakrájeny (toho jen trosku)... dcera nesnese česnek a klasické bramboráky tak jsou trochu bez chuti... tyto celer krásně provoní. Vajíčko, mouka, majoránka, sůl a hotovo :-) dělám menší placičky..kratší dobu jsou na pánvi a zelenině to víc prospívá :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?