Rychle / jednoduše / zdravě

Teplý zeleninový salát s domácí křenovou zálivkou

Zeleninový salát nemusí být jen osvěžující miska syrové zeleniny. Zeleninový salát může také pěkně zahřát. Zapojme pečené brambory, žampióny, restované fazolky a pikantní křenovou zálivku.
Zimní zeleninový salát

Různé dipy a zálivky ke studeným či teplým salátům připravuji zásadně vždy domácí. Ve složení je jen to, co přesně chci... Výroba domácí zálivky je navíc minutkovou záležitostí. Teď jsem se pustila do křenové, která je k pečené zelenině a bramborám jak dělaná.

 Potřebujete

  • Brambory
  • Žampióny ( já jsem dala zahradní)
  • Zelené fazolky (měla jsem mražené)
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř, kmín, případně koření na brambory

Na zálivku ( 2 porce)

  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťávu z půlky citrónu
  • 2 lžičky křenové pasty
  • 2 lžičky medu
  • špetku soli

Postup

  1. Brambory oškrábu, nakrájím na měsíčky, žampióny oloupu a nechám v celku.
  2. Nejdříve dám péct do trouby či hrnce typu "remoska" brambory ochucené olivovým olejem, solí a kmínem. Po 10 minutách přidám žampióny, o něco poději i fazolky. Brambory ještě dochutím kořením, které je typově podobné grilovacímu. Peču celkově asi 35 minut. Záleží na zvoleném postupu, troubě či velikosti ingrediencí.
  3. Na zálivku nejdříve vyšlehám citronovou šťávu s olivovým olejem, pak zašlehám med a křenovou pastu.

TIP

Někdy postupuji také tak, že brambory peču v troubě a žampióny s fazolkami orestuji na pánvičce.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Teplý zeleninový salát

Pečené brambory, zahradní žampiony a zelené fazolky. Skvělý základ.

 
Pečené žampiony recept

V teplých salátech výborně chutnají pečené kořeněné brambory.

 
Salát s pečenou zeleninou

Pečené ingredience jsem dala na čerstvé listy salátu. Tento kontrast salátu dodá svěžest.

 
Zdravá zálivka na salát

Křenovou zálivku můžete podávat vedle salátu v malé mističce a pak už nechat na každém, jak ji využije. Mně většinou nezbyde, její chuť je neodolatelná ... :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?