Rychle / jednoduše / zdravě

Jihočeská lepenice

Já jsem si lepenici oblíbila zaprvé proto, že je fakt dobrá, zadruhé proto, že je to super způsob, jak do sebe dostat dávku kysaného zelí, které je zdraví tolik prospěšné. Stojí za vyzkoušení!
Jihočeská lepenice

Lepenice je staročeské jídlo, které oblastně spadá do jižních Čech. Lidově se jí také říká „žvanda“. Původně se jedná o prosté jídlo, které se jí samostatně, je ozdobené škvarky a osmaženými kroužky cibule. Bohatší lidé však lepenici používali jako přílohu k různým masům a zabijačkovým pochoutkám :)

Já jsem si lepenici oblíbila zaprvé proto, že je fakt dobrá, zadruhé proto, že je to super způsob, jak do sebe dostat dávku kysaného zelí, které je zdraví tolik prospěšné.

Na 4 porce budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 1 pytlík bílého kysaného zelí
  • 1 větší cibuli (nebo klidně 2)
  • lžíci sádla (sádlo je v tomto receptu tradiční, cibulku ale můžete osmažit i na oleji)
  • sůl
  • kmín
  • cukr (pokud si část zelí podusíte jako já)

Postup

  1. Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a spolu s kmínem uvařte do měkka.
  2. Pak je nahrubo rozšťouchejte. V lepenici musí zůstat cítit malé kousky brambor.
  3. Cibuli nakrájejte a dozlatova osmažte na sádle nebo oleji.
  4. Vodu z kysaného zelí slijte a zelí nadrobno pokrájejte. Pak máte dvě možnosti. Do lepenice přidejte všechno zelí syrové, nebo polovinu zelí v kastrůlku klasicky poduste.
  5. Já dávám přednost druhé variantě. Část podušeného zelí v lepenici je zkrátka dobrá. Zelí poduste klasicky – dejte ho do kastrůlku, zalijte trochou obyčejné vody, trochou vody ze zelí, dochuťte případně trochou soli, cukru, přikryjte pokličkou a poduste do měkka, cca 15 minut.
  6. Pak už jen vše smíchejte dohromady. Rozšťouchané brambory s cibulkou, s podušeným zelím a se syrovým zelím.

Proč je kysané zelí tak zdravé?

Že je kysané zelí opravdovým zázrakem ze sudu, na tom se shodnou snad všichni. Kysané zelí obsahuje velké množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály a enzymy. Zlepšuje obranyschopnost organismu, aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Tepelná úprava pokrmů vždy znamená, že o nějaké vitaminy přijdete. Proto je nehodnotnější především syrové kysané zelí.

TIP

Lepenici nemusíte nutně prolít sádlem, zasypat slaninou a ozdobit škvarky. Udělejte si z ní zdravou přílohu. Až budete doma péct např. kuře, zkuste jako přílohu místo brambor udělat lepenici :)

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Lepenice
Lepenici můžete jíst samostatně, nebo ji použít jako přílohu dle vaší fantazie a chuti :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Káťa s Mali
Tak jsme si ji udělaly k obědu a s tím podušeným zelím je to dobrý nápad. Lepenice je moc dobrá, také se do ní může přidat slanina.
Radka
Ta lepenice je fakt fantastická!!!
Výborná a zdravá, díky!
janca
Výborná!!!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?