Lepenice je staročeské jídlo, které oblastně spadá do jižních Čech. Lidově se jí také říká „žvanda“. Původně se jedná o prosté jídlo, které se jí samostatně, je ozdobené škvarky a osmaženými kroužky cibule. Bohatší lidé však lepenici používali jako přílohu k různým masům a zabijačkovým pochoutkám :)
Já jsem si lepenici oblíbila zaprvé proto, že je fakt dobrá, zadruhé proto, že je to super způsob, jak do sebe dostat dávku kysaného zelí, které je zdraví tolik prospěšné.
Na 4 porce budete potřebovat
- 1 kg brambor
- 1 pytlík bílého kysaného zelí
- 1 větší cibuli (nebo klidně 2)
- lžíci sádla (sádlo je v tomto receptu tradiční, cibulku ale můžete osmažit i na oleji)
- sůl
- kmín
- cukr (pokud si část zelí podusíte jako já)
Postup
- Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a spolu s kmínem uvařte do měkka.
- Pak je nahrubo rozšťouchejte. V lepenici musí zůstat cítit malé kousky brambor.
- Cibuli nakrájejte a dozlatova osmažte na sádle nebo oleji.
- Vodu z kysaného zelí slijte a zelí nadrobno pokrájejte. Pak máte dvě možnosti. Do lepenice přidejte všechno zelí syrové, nebo polovinu zelí v kastrůlku klasicky poduste.
- Já dávám přednost druhé variantě. Část podušeného zelí v lepenici je zkrátka dobrá. Zelí poduste klasicky – dejte ho do kastrůlku, zalijte trochou obyčejné vody, trochou vody ze zelí, dochuťte případně trochou soli, cukru, přikryjte pokličkou a poduste do měkka, cca 15 minut.
- Pak už jen vše smíchejte dohromady. Rozšťouchané brambory s cibulkou, s podušeným zelím a se syrovým zelím.
Proč je kysané zelí tak zdravé?
Že je kysané zelí opravdovým zázrakem ze sudu, na tom se shodnou snad všichni. Kysané zelí obsahuje velké množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály a enzymy. Zlepšuje obranyschopnost organismu, aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Tepelná úprava pokrmů vždy znamená, že o nějaké vitaminy přijdete. Proto je nehodnotnější především syrové kysané zelí.
TIP
Lepenici nemusíte nutně prolít sádlem, zasypat slaninou a ozdobit škvarky. Udělejte si z ní zdravou přílohu. Až budete doma péct např. kuře, zkuste jako přílohu místo brambor udělat lepenici :)
Dobrou chuť!
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.