Rychle / jednoduše / zdravě

Květáková pomazánka s vejci

Krátce povařené růžičky květáku perfektně poslouží jako základ dobré domácí pomazánky. Vejce a žervé jí dodají hutnou konzistenci a sytost. Ideální pro ty, kteří preferují domácí odlehčené verze tradičních pomazánek.
Květák pomazánka

Tuto pomazánku ráda dělám, když se mi do ruky dostane květák nebo květáky.🙂

Verzí existuje mnoho. Se šunkou, se sýrem, s tvarohem...

Já jsem si připravila verzi s vejci vařenými na tvrdo a se sýrem "žervé". Tento základ pak dochucuji podle situace. Hodí se česnek, ale i křen, hořčice, olivový olej, kurkuma nebo výrazné čerstvé bylinky jako např. řeřicha.

 Ingredience na 1 misku pomazánky

  • 200 g krátce povařených růžiček květáku
  • 2 vejce uvařená na tvrdo
  • 1 balení gervais (100 g, nebo alternativa v podobě čerstvého smetanového sýra)
  • 1 malá lžička hořčice
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Hrst na drobno nakrájené jarní cibulky nebo petrželky

 Postup

  1. Růžičky květáku krátce povařím v malém množství vody jen tak, aby akorát změkly a zůstaly na skus. Nechám je vychladnout.
  2. Uvařené růžičky květáku posekám nožem na drobno a v míse smíchám s na jemno nastrouhanými uvařenými vejci a se sýrem Gervais. Dochutím.
  3. Na závěr vmíchám nasekanou jarní cibulku nebo petrželku nebo pažitku nebo řeřichu "z parapetu". Mažu na chleba nebo knackebroty a zdobím vojtěškou alfaalfa.👍

☝️Recept s květákem, který také doporučuji vyzkoušet je tento květák na cibulce zapečený s batáty a sýrovou omáčkou.🙂

Ať se vám recepty s květákem povedou!🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Květák recept
Do hotové pomazánky vždy ještě zakomponuji buď na drobno nakrájenou jarní cibulku nebo hrst petržele či jiné zeleně.
 
Pomazánka z vajec a květáku
Chleba jsem ozdobila vojtěškou alfa alfa. Mňam!
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?