Rychle / jednoduše / zdravě

Čerstvé špenátové listy s ricottou a máslovými bramborami

Špenát patří mezi nejvýznamnější listovou zeleninu. Jeho výhodou je snadná a rychlá příprava. Česnek a ricotta mu dodají ten správný šmrnc.
Co se špenátovými listy

Lorelay, Emilia F1, Previa F1, Misano F1 ... Zní to jako názvy drahých "sporťáků", jedná se ale o druhy listových špenátů.

Ať už vyberete jakýkoliv, nemůžete udělat chybu. Já jsem pro tento recept zvolila druh s většími tmavě zelenými masitými listy :)

 Budete potřebovat

  • Čerstvé špenátové listy ( na 4 porce 500 g)
  • Čerstvý sýr Ricotta ( na 4 porce 1 bal. 250 g)
  • Trochu smetany na podlití
  • Lahůdkovou cibulku dle chuti
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • Olivový olej nebo máslo Ghí
  • Sůl, pepř

Postup

  1. Čerstvé špenátové listy omyjte, v případě potřeby je můžete překrájet. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu tuku, krátce orestujte cibulku včetně natě a přihoďte špenátové listy. Lehce osolte a jemně občas promíchejte. Listy začnou vadnout a začnou se samy dusit ve vlastní vodě. Trvá to pár minut.
  2. Teď už jen zakápněte trochou smetany, přidejte prolisovaný česnek, ricottu, pepř a vše spojte dohromady. Hotovo. Ihned podávejte.

Špenát může sloužit jako příloha nebo jako hlavní jídlo, kdy jej doplníte třeba o brambory.

Brambory na fotce jsem dělala v papiňáku jen s trochou vody, kmínem a máslem Ghí. Zachovají si tak více živin i chuti.

Špenát nemusí znamenat tmavě zelený protlak přiložený k vepřovému a knedlíkům. Špenát je úžasná výživná zelenina, která může být základem mnoha rychlých, zdravých a jednoduchých receptů.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co se špenátovými listy

Dobře ochucený špenát můžete jíst jen tak, skvěle ho však doplní brambory. Tyto jsem dusila v papiňáku tak, aby žádná voda nezbyla. Brambory si tak zachovají více živin.

 
Ricotta zdravý recept

Ricotta, čerstvé špenátové listy, kapka smetany a česnek. To je čtveřice, která si rozumí, a má ráda bleskovou tepelnou úpravu :)

 
Listový špenát s česnekem

Dobře stravitelné, lehké, zároveň syté. Pro milovníky zeleninových jídel ideální :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?