Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová polévka z bílých fazolí a zeleniny - bez smetany, bez mouky

Krémové polévky jsou velmi jedlý způsob, jak do jídelníčku zapojit luštěniny a zeleninu. V tomto receptu hrají hlavní roli bílé fazole...🙂
Co s bílými fazolemi

Aby polévka i pěkně vypadala, držím se principu bílé fazole + "bílá" zelenina. Použít se může květák, pórek, cuketa bez slupky, brambora, pastinák atd.

 Ingredience na 4 porce

  • 400 g uvařených bílých fazolí (použila jsem ty malé)
  • 200 g zeleniny (dala jsem 1 bramboru a kořen petržele)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • Na dochucení sůl, bobkový list, může být špetka bílého pepře nebo špetka muškátového květu)
  • Na závěr na sucho opražená semínka, pár kapek oleje lisovaného za studena, zelené bylinky

 Postup

  1. Jako první je zajistit uvařené fazole. Já to dělám tak, že koupím půlkilové balení bílých fazolí a cca polovinu balíčku přes noc je namočím do dostatečného množství vody. Druhý den je sliju, zaliju novou vodou a s kořením (nové koření, bobkový list, kmín) je vařím do měkka. Doba varu je dle typu fazolí a způsobu vaření. Většinou vaření trvá hodinu, fazole se ale dají udělat také v pomalém hrnci.
  2. A teď už jen jednoduše vezmu asi 400 g uvařených fazolí, k nim přidám zeleninu, zaliju vývarem, okořením trochou mletého bobkového listu nebo muškátového květu a vařím asi 15 minut do změknutí zeleniny.
  3. Rozmixuji do hladka. Nejlépe to jde ve stolním mixéru. Rozdělím do mističek a nechám na každém, zda si bude chtít polévku doladit semínky a nějakou zelení. Hotovo!

☝️Oblíbenou krémovou polévkou je také polévka z máslové dýně. Pro dýňové období ideální! 🐭

Krémové luštěninové polévky jsou skvělé v tom, že se nemusí nijak dohušťovat.👍

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Bíle fazole recept polévka
K polévce se perfektně hodí krátce na sucho opražená semínka. Teď jsem zvolila dýňová a černý sezam.
 
Bílé fazole polévka
Polévka je akorát hustá. Občas každou porci doplním o lžičku nějakého výraznějšího oleje lisovaného za studena.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?