Rychle / jednoduše / zdravě

Voňavý perník s domácí polevou

Výhodou perníkových těst je to, že se do nich skvěle hodí jak třtinový cukr, tak například špaldová mouka.
Perník s polevou

Tento recept mám od kamarádky Lenky, která ho pro svoji rodinu peče už roky. Já jsem jen polovinu mouky nahradila špaldovou.

Pokud chcete klasický vysoký perník na velký plech, tak množství ingrediencí zdvojnásobte. Toto množství je na menší formu.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml

  • 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový, do perníků je více než vhodný)
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene)
  • 1 hrnek mléka (klasické nebo rostlinné, např. sojové)
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 vejce

Postup

  1. Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
  2. Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
  3. Vše smíchejte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
  4. Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech.
  5. Pečte na 160°C 25 – 35 minut podle toho, jak vysoký perník děláte.
  6. Když ho chcete nižší a dáte ho na velký plech, bude stačit 25 minut, když ho dáte do menšího pekáčku, nechte ho tam o něco déle, špejlí můžete vždy zkusit, zda je hotový.
  7. Perník můžete vylepšit buď čokoládovou nebo citronovou polevou, můžete ho také rozříznout a namazat kyselejší marmeládou.

Čokoládová poleva – Hořkou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a zřeďte trochou mléka, míchejte, dokud směs není zcela spojená.

Můžete také vyzkoušet tuto jednoduchou citronovou polevu

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravý perník

Perník bude daleko hodnotnější, použijete li třtinový cukr a část celozrnné mouky. Já jsem množství těsta uvedené v receptu vylila na velký plech, proto je tak nízký. Určitě ho dám příště do menší formy ...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
Dobrý den, recept jsem odzkoušela a musím konstatovat, že perník je vynikající.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Evi, děkuji, jsem ráda, že chutnal. Zkusím ještě variantu nastrouhat do perníku jablko, což bývá druhá varianta perníků, uvidíme, co to s receptem udělá :)
Dáša
Do těsta dávám i -jablka,ořechy,rozinky,kokos, řepkový olej a když nemám mléko,může se dát kefír,nebo obyčejná voda.Používám kypř.prášek do perníku.Prostě co je doma a vždy se povede.
Šárka
Vyzkoušela jsem a je moc dobrý :-)
Delma
I thank you humbly for shiarng your wisdom JJWY
sendy
to vajicko se dava cele?? a neboho tamnemusim davat? dekuji
Weji
Výborný recept, perník je vynikající.
Jeanne
Je vážně výborný, takže u mě doma často pečený (jen si hořkou čokoládu rozmíchávám se smetanou ke šlehání:) Osvědčilo se mi víc Vašich receptů, máte skvělý blog. Díky!
sarka
Dala jsem prasek do perniku a navrch polevu posypala lehce kokosem. A dala jsem jen celozrnnou mouku.. Vytecna, krehka, vlacna buchta. Ty veci jsem zmenila, protoze jsem nemela doma polohr. mouku ani prasek do peciva a mela jsem na ten pernik chut.
Mony
Výborná stránka výborně recepty!
Helena
Nevím, kde jsem udělala chybu. Těsto mělo hezkou konzistenci, ale peču již 49 minut na 160 stupňů a perník je ve středu stále tekutý. Hrníčkové recepty mi prostě nejsou souzené, nedokážu pak trefit správný poměr ingrediencí :(
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?