Rychle / jednoduše / zdravě

Hustá smetanová fazolová polévka zdravěji

Bez mouky, bez kravské smetany, přesto hustá a smetanová
Polevka s fazolemi a smetanou

Žádná ze surovin v této polévce se nevaří déle, než 15 minut, je tedy logické, že ji budete mít za chvíli na stole. S jejím každým dalším uvařením budete mít „v ruce“ její dochucení, které je u této polévky docela zásadní. Základ je celkem univerzální, můžete z ní tedy udělat jemnou, kyselou nebo naopak pikantní polévku. Já ji mám nejraději dochucenou kyselým umeoctem.

Budete potřebovat

  • 1 kvalitní domácí klobásku (šunková nebo naopak pálivá pikantní, můžete nahradit i kvalitní uzeninou)
  • 1 plechovku červených fazolí ve slaném nálevu
  • cca 6 brambor nakrájených na kostičky
  • 1-2 cibule
  • 1 rostlinnou smetanu (použila jsem rostlinnou sojovou smetanu)
  • 1 vrchovatou lžíci červené papriky (koření)
  • 1 bujón bez glutamátu
  • Trochu olivového oleje
  • Na zahuštění – jáhlové vločky (mají ve větších supermarketech a zdravých výživách)
  • Na ochucení – bobkový list, pár kuliček nového koření, trocha cukru, UMEocet k podávání

Postup

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kousky nebo proužky, brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky, klobásku na půlkolečka.
  2. Cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte červenou papriku, nechte ji krátce zpěnit, aby se paprika nespálila a nezhořkla.
  3. Přidejte brambory, klobásku, nové koření, bobkový list a zalijte vývarem.
  4. Těsně předtím, než budou brambory úplně měkké, polévku zahustěte a přidejte smetanu. Zahušťuji ji jáhlovými vločkami, které jsou hned provařené, protože jsou vlastně instantní.
  5. V tu samou chvíli přidejte červené fazole z konzervy.
  6. Dochuťte trochou cukru, když už se pak polévka nebude vařit, vylaďte ji do kysela UMEoctem (pokud nemáte, tak jiným octem).

Jen pozor na to, že UMEocet je už sám o sobě dost slaný, na rozdíl od klasického octa.

Zahušťování jáhlovými vločkami

Dřív, než je přidám jako zahušťovadlo do polévky, vyrobím z nich „kašičku“ tak, že cca 4 lžíce jáhlových vloček zaliju horkou vodou, nechám pár minut bobtnat, rozmixuji do hladka a vliju do polévky. Toto dělám, když nechci používat bílou mouku ...

Rostlinná smetana - v čem je její výhoda?

Klasickou smetanu můžete čas od času nahradit rostlinnou smetanou. Je sice dražší, ale zase méně kalorická a stravitelnější. Je k sehnání ve větších supermarketech, drogerii DM nebo zdravých výživách. Ve většině případů máme v našich jídelníčcích živočišných tuků až až, tak proč organismu neodlehčit...

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Evík
použila jsem maďarský točeňák s vysokým obsahem masa, je výborná, určitě nedělám naposled
kamila (www.varilamysicka.cz)
Evi, to jsem ráda, že chutnala, Tato polévka se dá udělat i bez smetany a ostrá s pálivou paprikou :-)
Petra
Výborná hustá polévka připonýnající buřtguláš. Děkuji za recept
Atinderpal
I know Mlyn, been there a couple of times with the misuss, we both like it a lot. It's way off the beaten track, and that's one of its charms. The food is really good, and reasonably priced. I think that for the feast you people had, 3524Kc is not bad.About the outdoor sitting in summer. Don't know if they've put tables at the back, but at the front, though nice looking, it gets too noisy. The road has quite a lot of traffic and that takes much of the charm away.I would also like to add that you can get there with buses 316 and 356 that you can take at Dejvicka.
Evajz
není nad to vařit s dětmi, každé z jedné strany a skoro byla polévka bez klobásy :-) polévka je výborná
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?