Rychle / jednoduše / zdravě

Pečené papriky plněné květákovo - sýrovou směsí

Do paprik se dá napěchovat kdeco. Maso, sýry, obiloviny, luštěniny, ale také další zelenina. Třeba květák. Když se doplní čerstvým i vyzrálým sýrem, je o šťavnatou náplň postaráno.
Červené papriky zapečené se sýrem

Vzpomínám na jednu grilovačku, kde se kromě všeho masového, co se grilovat dá, podávaly i grilované papriky plněné sýrem. Velká hrouda rozteklého "gumového" eidamu v paprikové lodičce, teda spíše lodi, by se na první pohled mohla zdát jako něco lepšího či snad dietnějšího než krkovice z grilu. Velké množství takového sýra je ale pro naše trávení docela nálož.

Co tím chci říct...

Každé jídlo má vždy 2 strany mince. Z té samé paprikové misky je možné vyrobit a upéct kalorickou a tučnou záležitost, ale také lehké dietní jídlo vhodné k večeři či vyváženou porci se sacharidy, dostatkem bíllkoviny, tuku a vlákniny. Vždy tedy záleží, co je cílem.

Cílem tohoto receptu tedy bylo vytvořit lehčí, kaloricky né tolik vydatné jídlo, které bude ale syté a nutričně vydatné. A samozřejmě dobré :)

Ingredience

  • Červené papriky ("masité" kulaté)
  • Na drobno posekané růžičky květáku ( může být i brokolice)
  • Sýr cottage ( zvolila jsem light)
  • Sýr grana padano ( menší množství, spíše k dochucení)
  • Olivový olej, sůl, pepř, kdo chce může dát česnek
  • Jako příloha špaldový kuskus ochucený zelenými bylinkami a kurkumou

 Postup

  1. Papriky omyju, nechám je tak jak jsou včetně stopky a překrojím je podélně na 2 půlky. Malým nožíkem opatrně vykrojím jádřinec tak, aby vzniklo co nejvíce prostoru pro náplň.
  2. Náplň si připravím tak, že růžičky květáku nasekám na velmi drobno. Buď nožem nebo v malém robotu. V misce květák smíchám se sýrem cottage a na jemno nastrouhaným výrazným tvrdým sýrem, např. Grana padano. Promíchám s trochou olivového oleje, opepřím, případně trochu dosolím.
  3. Paprikové misky naplním bohatě touto směsí a dám péct na 190 stupňů asi na 40 minut, do změknutí paprik. Papriky musí v zapékací misce sedět rovně, aby z nich nic zbytečně nevyteklo.

Celozrnný špaldový kuskus jako příloha

Papriky se dají jíst samotné nebo s přílohou. Teď jsem zvolila celozrnný špaldový kuskus. Kuskus jsem dala do misky a zalila jsem ho vroucí vodou. Ochutila jsem zelenou petrželkou, trochou soli a kurkumou. S kurkumou opatrně, méně je více. Na 1 šálek kuskusu dávám 2 šálky vody, tedy poměr 1:2 a nechám asi 7 minut bobtnat.

Další nápad, jak pojmout plněné papriky najdete v tomto receptu na bílé papriky plněné tempehem a rýží. Jsou chuťově velmi zajímavou alternativou těch tradičních masových.

Papriky jsou naplněné raz dva a pak už se jen pečou. Jednoduché a vynikající!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?