Rychle / jednoduše / zdravě

Pečené žampiony s krémovou tofu náplní

Klobouky žampionů jsou jako stvořené k tomu, aby se naplnily. Vyzkoušejte bezmasou verzi s výraznou a vláčnou náplní z tofu. Recept je jednoduchý, z dostupných surovin a připravíte ho snadno jak pro 2 lidi, tak pro velkou famílii.
Zapečené žampiony bez masa

Všechny ingredience v tomto receptu jsou běžně k dispozici po celý rok, takže si toto jídlo můžete připravit, kdy vás napadne.🙂

 Ingredience na 6 žampionů nebo 2 porce

  • 6 středních až větších žampionů
  • 1 balení tofu - buď marinované nebo přírodní, 160 až 180 g
  • 1 vejce
  • 1 až 2 lahůdkové cibulky podle velikosti
  • Sůl, pepř
  • 1 až 2 lžičky koření bez soli - množství podle toho, jaké tofu použijete
  • Mandlová mouka - Použila jsem tuto mandlovou mouku
  • Olivový olej nebo jiný dle vašeho stylu

 Postup

  1. Žampiony očistím a oloupu klobouček. Nožíkem vyříznu zbytek nohy a ostrou lžičkou vydlabu opatrně vnitřek tak, aby vznikl prostor na náplň a zároveň se klobouček neporušil.

  2. Připravím náplň. Tofu nastrouhám na jemno, cibulku na drobná kolečka. Vydlabané vnitřky žampionů nožem posekám. V míse smíchám tofu, cibulku, vnitřek žampionů a promíchám s vejcem. Dochutím podle situace tak, aby náplň byla dostatečně výrazná. Základ je sůl, trochu pepře a vždy dávám směs koření. Někdy houbové koření, jindy koření na vegetariánská jídla nebo česnekovo bylinkové koření.

  3. Připravím si zapékací misky nebo 1 menší nádobu vhodnou do trouby. Každý žampion napěchuji náplní co to jde. Náplň drží na místě, takže se nebojím udělat kopeček.

  4. Naplněné žampiony vyskládám vedle sebe a posypu mandlovou moukou. Vůbec nevadí, když nějaká popadá okolo. Zakápnu olivovým olejem a dám péct nepřikryté do trouby na 200 stupňů asi na 20 minut. Záleží na velikosti žampionů.

  5. K žampionům se hodí jak lehký zeleninový salát, tak nějaká sytější příloha v podobě zeleninového bulguru či šťouchaných brambor. Hodí se i plátky opečené bagetky.

TIP č. 1

Mnoho lidí si mandlovou mouku spojuje především se sladkým pečením. Ona se ale perfektně hodí i do "slaných" receptů, kdy se používá místo tradiční mouky. Své místo najde v různých kuličkách, zeleninových placičkách, nákypech. Mandlová mouka je oblíbená u lidí, kteří preferují low carb stravování nebo recepty bez lepku. Pokud mandlovou mouku "nemůžete", jsou další možnosti, jak na žampionech vytvořit krustičku. Pomoci může třeba kukuřičná strouhanka nebo tvrdý sýr (pokud nevyžadujete čistě rostlinné jídlo).

 TIP č. 2

Pokud plánujete žampiony plnit pro více lidí a mít jich plný pekáček, kupte si 2 balení tofu. Mě zaujala tato XXL verze tofu natural. Tofu natural je neutrální a hodí se i do tohoto receptu. Jen je třeba myslet na dostatečné ochucení a okořenění, aby mělo jídlo šmrnc. Do pekáče nemusíte dávat žampiony jen s tofu náplní. Skvělá je i verze s ricottou a dalším druhem sýra, do náplně pak může přijít i podušený pórek, šunka atd.

☝️Kam příště šoupnout mandlovou mouku? Doporučuji vyzkoušet tyto Křehké mandlové sušenky.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Žampiony recept

Z tofu lze snadno vyrobit různé náplně do žampionů, cuket i paprik. Tofu lze použít přírodní i ochucené.

 
Mandlová mouka

Mandlová mouka je v tomto receptu použitá jako posypka. Sůl jsem zvolila růžovou himálajskou.

 
Co s marinovaným tofu

Doporučuji náplň z tofu připravit výrazněji ochucenou. Hodí se k tomu směs koření.

 
Žampiony tofu recept

1 tofu rozdělím do 6 žampionů a naskládám do zapékacích misek nebo jedné menší zapékací nádoby.

 
Žampiony s tofu recept

Naplněné žampiony jednoduše posypu mandlovou moukou.

 
Jak naplnit žampiony

A zakápnu olivovým olejem...

 
Co s marinovaným tofu

Zapečeno na 200 stupňů asi 20 minut. Doba zapékání je cca, záleží i na velikosti žampionů.

 
Musí se loupat žampiony?

Žampiony lze podávat jako předkrm, nebo jako hlavní jídlo s různými druhy salátů.

 
Jak udělat náplň z tofu

Díky krémové tofu náplni jsou žampiony šťavnaté a vláčné. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?