Rychle / jednoduše / zdravě

Smetanový listový špenát - osvědčená úprava, z mraženého listového špenátu

Jednoduchý, snadný a rychlý postup úpravy mraženého listového špenátu + tip na dochucení. Akorát hustý, krémový. Hodí se jako tradiční příloha nebo jako součást moderních "vege" talířů.
Jak ochutit špenát

Také nemáte rádi, když listový špenát na talíři začne pouštět vodu a s přibývajícími minutami mění svoji podobu? Postup přípravy tohoto špenátu mi vyhovuje svojí jednoduchostí a jistým výsledkem. Nepotřebuji žádnou mouku, vejce, nemusím stát u plotny a míchat.

Když nemám po ruce tradiční smetanu, použiju rostlinnou. Čím více procent tuku má, tím lépe. Hodí se sojová, ovesná, mandlová. Kokosovou nedoporučuji pro její specifickou výraznou chuť.

 Ingredience

  • Mražený listový špenát - neochucený, dala jsem 2x balení á 450 g
  • 100 ml tučnější 33% smetany - můžete vyzkoušet i rostlinnou
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Může být i zeleninové koření, např. Vegoš

 Postup

  1. Mražené "granule" listového špenátu dám do menšího hrnce a nechám na mírném stupni pod pokličkou povolit.

  2. Když jsou listy rozmražené, dám pokličku pryč a špenát ochutím solí, pepřem a česnekem. Žádné podlévání! Naopak je třeba se vody ze špenátu zbavit. Teď ho tedy nechám jen mírně vařit, dokud se voda neodpaří.

  3. Když už není v hrnci žádná voda a špenát by se mohl přichytávat, vliju k němu smetanu. Opět nechám několik minut bez pokličky "redukovat". Výsledkem by měl být krémový špenát, který není třeba dohušťovat. Ještě lepšíh výsledku dosáhnu, když spolu se smetanou přidám 2 lžičky "Vegoše". Hotovo!

Takto připravený špenát se hodí jako tradiční příloha k bramborám, bramborovým knedlíkům, ale také jako součást pestrých "vege" talířů.

TIP č. 1

Pokud máte více času a chcete špenátu dodat více struktury a chuti, použijte do základu cibuli. Jako první nakrájejte cibuli na drobno a nechte ji pozvolna zesklovatět. Pak přidejte mražený špenát a postupujte stejně jak je uvedeno v receptu.

 TIP č. 2

Pro "bezpracné" ochucení a lehké dohuštění špenátu je perfektní Davídkovo směs Vegoš. Vegoš byl vymyšlen pro vegetariánské recepty a náramně si rozumí se zeleninou. Já jsem jeho uplatnění našla hlavně při přípravě špenátu a také cuketových, brokolicových a květákových placiček.

☝️Jako další špenátový recept doporučuji vyzkoušet tyto Špenátové palačinky s čerstvým sýrem a uzeným lososem.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


co s mraženým špenátem

Mražený listový špenát se nejčastěji prodává ve formě praktických granulí. Je to skladné a špenát se dá dávkovat dle potřeby. Toto jsou čisté listy bez jiných ingrediencí.

 
Jak ochutit mražený špenát

Tento špenát je skvělý v tom, že si drží svoji konzistenci a na talíři nepouští vodu. Vypadá pořád stejně.

 
Listový špenát úprava

Jemný, smetanový, akorát hustý. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?