Rychle / jednoduše / zdravě

Šťavnatý jablečný koláč s pohankovou moukou

Osvědčený koláč, který se vždy povede. I přes svůj celozrnný charakter je křehký, vláčný, šťavnatý. Skvěle chutná i s minimálním množstvím cukru.
Šťavnatý jablečný koláč s pohankovou moukou

Některé moučníky mohou být v celozrnné variantě či s alternativními moukami tužší nebo sušší. Křehké těsto v tomto moučníku a kilo jablečné náplně jsou zárukou výborného výsledku.🙂

Do těsta lze snadno zakomponovat i alternativní bezlepkové mouky, které mají své výhody. Ať už nutriční či chuťové. Výborná je třeba mouka čiroková nebo jemně mletá pohanková... Ostatně pohanka a jablka byla vždy "spolupracující" kombinace.🙂

Ingredience

Menší plech, cca 25 x 33 cm

Na těsto

  • 200 g jemně mleté špaldové mouky (hladká)
  • 200 g jemně mleté pohankové mouky
  • 250 g másla
  • 50 g jemně mletého přírodního cukru nebo preferovaného sypkého sladidla
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva

Na jablečnou náplň

  • 1 kg na hrubo nastrouhaných nebo posekaných jablek (Není to kilo jablek celých jablek, ale už těch nastrouhaných)
  • 1 lžíce vanilkového bio pudinkového prášku
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 2 hrsti rozinek množství dle chuti
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky skořice
  • Něco k doslazení jablek (záleží na kyselosti jablek, někdy dosladím, jindy ne. Někdy dám třeba 3 lžíce sušené třtinové šťávy, jindy nekalorickou kombinaci erythritolu a stevie...)

Postup

  1. Povolené máslo zpracuji dohromady s moukami a ostatními ingrediencemi do kompaktní hladké hmoty. Lze to udělat ručně nebo pomocí hnětače. Bochánek těsta zabalím do potravinové folie a nechám odležet v lednici. Ideálně alespoň hodinu.
  2. Připravím si jablečnou náplň. Jablka oloupu a buď je nastrouhám na hrubo, nebo je posekám v robotu na menší kousky. Posekaných jablek na náplň musí být 1 kilo. Polovinu těsta vyválejte, dejte na nepřilnavý menší plech a navršte jablečnou náplň. Zatímco připravuji jablečnou náplň, polovinu těsta dám na chvíli do mrazáku, aby šlo dobře strouhat.
  3. Polovinu těsta rozprostřu do pekáčku. Buď válečkem nebo prstama. Navrším náplň. Na závěr nahoru nastrouhám druhou polovinu ztuhlého těsta. Pečte na 190 stupňů asi 35 minut do zezlátnutí.

☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta.🐭

Ať se vám koláče povedou!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jablečný koláč strouhaný

Polovinu těsta (a malý kousek navíc, když je třeba), dám do menší hranaté nebo kulaté formy. Na klasický velký plech by ingrediencí muselo být více...

 
Jablečná náplň na koláč

Jablka buď nastrouhám na hrubo, nebo je nasekám na drobné kousky v robotu. Tu "nasekanou" verzi preferuji. Ochutím skořicí, dle potřeby dosladím a přidám rozinky.

 
Pohanková mouka koláč

Zatímco jsem chystala jablečnou náplň, měla jsem polovinu těsta v mrazáku. Ztuhne a jde pak lépe nastrouhat na hrubo na povrch koláče.

 
Moučník recept

Postup, kdy se těsto nahoru nastrouhá má více výhod. Pěkně to vypadá a povrch koláče je pak úžasně křupavý a křehký...

 
Křehký koláč s jablky

Na 190 stupňů ho peču asi 35 minut.

 
Křehký jablečný koláč

Podle toho, v jak velké formě se koláč upeče, tak je vysoký. Toto je z verze z hranaté formy, pekáčku...

 
Jablečný koláč recept

Koláč je perfektní hned po vychladnutí, druhý den je ještě vláčnější. Úžasně křehký, šťavnatý, je potřeba ho jíst lžičkou.🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?